Vesti

Na Kosovo stigao tehnički materijal za referendum

Glasačke kutije za predstojeći referendum o novom Ustavu koji će biti održan 28 i 29 oktobra dopremljene su na Kosovo i Metohiju. "Pripreme za referendum idu onako kako je to definisala Republička izborna komisija, određena su izborna mesta, a utvrđeni su i predlozi za biračke odbore", kaže načelnik Kosovskog okruga Srđan Vasić. “Juče i danas je počela distirbucija glasačkih kutija, sprejeva i fluoroscentnih lampi. U kosovskom okrugu biće otvoreno 91 biračko mesto u sedam opština. Ukupan broj birača je 30. 912 s tim što postoji mogućnost da oni građani koji nisu iskoristili pravo, da ga sada iskoriste preko nadležnih sudova tako što će izvršiti promenu u biračkim spiskovima. Ima nekih najava, neki su izrazili želju da iskoriste to svoje pravo”, rekao je on. U pet okruga na Kosovu i Metohiji biće otvoreno 265 biračkih mesta, a referendum će sprovoditi radna tela koja predlazu načelnici okruga u saradnji sa opštiniskim koordinatorima. Prema rečima Vasića, RIK su se kao posmatrači prijavili CESID, OEBS i EU, tako da će oni verovatno posmatrati referendum i u Pokrajini.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018