Vesti

Nastava na Gori organizovana u privatnim kućama

U škole na Gori, za učenike i nastavnike, za koje je nastava organizovana na srpskom jeziku, školska godina je počela po privatnim kućama s obzirom da zbog zabrane kosovskih prosvetnih vlasti deca ne mogu da uđu u škole dok ne odbace nastavni plan Ministarstva prosvete Republike Srbije i potpišu ugovore sa Ministarstvom obrazovanja Kosova. Od 1. septembra u Dragašu ne rade srednja Ekonomsko-trgovinska škola i Osnovna škola u kojoj su nastavu pohađala deca albanske i goranske nacionalnosti i Osnovne škole „23 Decembar“ u Restelici i „5. Oktobar“ u Kruševu. „Za šest osnovnih i jednu srednju školu nastava je počela ali u privatnim kućama“, potvrdio je KIM radiju načelnik školske uprave Ministarstva prosvete Srbije u Kosovskoj Mitrovici Predrag Stojčetović. On ističe da su se roditelji jasno izjasnili da žele da njihova deca uče po nastavnom planu i programu Republike Srbije. On kaže da je među nekim prosvetnim radnicima na Gori, posle ove nerešene situacije, preovladao stav da potpišu ugovore sa MONT-om ali da su vrlo brzo odustali od takve ideje. „Oni koji su već potpisali ugovore kao što je slučaj bio u Restelici, povukli su ih“, rekao je Stojčetović. O problemu dece na Gori, po rečima Stojčetovića, obaveštena je i Vlada u Beogradu i UNMIK kao i mnoge međunarodne nevladine organizacije. On je izrazio nadu da će UNMIK, odakle su stigli pozitivni signali da je rešenje na pomolu, učiniti sve da se problem sa obrazovanjem na Gori reši do kraja ovog meseca kako je i predviđeno.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018