Vesti

Merdare: Porodicama predato 29 kovčega sa posmrtnim ostacima

Predstavnici Komisije za nestale i više od 100 članova njihovih porodica preuzeli su na administravinom prelazu Merdare 29 kovčega sa posmrtnim ostacima Srba i drugih nealbanaca ekshumiranih iz više grobnica širom Pokrajine. Primopredaja 29 identifikovanih nealbanaca obavljena je u bazi KFOR-a na Merdaru. Samo iz grobnice Volujak ekshumirana su tela 11 članova porodice Kostić i dvojica Nikolića iz sela Retimlje, osam Srba iz sela Opteruša i po jedna osoba takođe srpske nacionalnosti iz Orahovca i Mališevske Banje. Sve njih je kidnapovala OVK između 17. i 19. jula 1998. g. a kasnije ubila i bacila u grobnicu Volujak kod Mališeva, kazao je predsednik Komisije za nestale Gvozden Gagić. “To je bio najveći i najorganizovaniji napad OVK-a. Oni su odvedeni u nepoznatom pravcu, a njihove posmrtne ostatke pronašli smo prošle godine u grobnici Volujak koja se nalazi nedaleko od mesta gde su kidnapovani”. Razlog što su članovi porodica čekali godinu ipo dana da preuzmu posmrtne ostatke svojih bližnjih je spor proces identifikacije. “ To je mukotrpan i veoma složen proces indentifikacije DNK metodom, jer to nisu bila kompletna tela. Veliki broj kostiju je morao da bude uzet da bi se identifikovali, a jedan od razloga je što smo hteli da ispoštujemo želje porodica jer nam je sukcesivno stizala DNK. Porodice su ipak izrazile želju da ovu grupu predamo. Dve porodice nisu dale krv, a za jedno telo nemamo nikakvu potvrdu da je bilo u Volujku”, kaže Gagić. Posle osam godina neizvesnosti i čekanja stotinak članova porodica danas se suočilo sa surovom istinom o svojim bliznjima, među njima i Buridžići, Božanići, Simići, Gogići i Živići. Kolektivna sahrana posmrtnih ostataka biće obavljena sutra u Beogradu.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018