Vesti

Projekat izgradnje vodovoda u Talinovcu kod Uroševca

U selu Talinovac nadomak Uroševca danas je potpisan ugovor o izgradnji vodovodne mreže između predstavnika UNDP-a, Ministarstva za povratak u Vladi Kosova i Opštine Uroševac. Oko 3.000 meštana godinama se suočava sa problemom snabdevanja vodom, te izgradnja vodovodne mreze za njih ima poseban značaj. Ovim projektom predviđena je izgradnja glavne vodovodne mreže sa sporednim cevovodom kako bi se omogućio lakši pristup za povezivanje u sitem. Vršilac dužnosti glavnog predstavnika UNDP-a Martinš Hildebrants kaže da će izgradnjom vodovodne mreže biti omogućen brži povratak manjina u Talinovac. “Obezbeđivanje zdrave i čiste vode je od vitalne važnosti za odživost i podršku povratku oko 40 manjinskih povratničkih porodica u selo Talinovac. Isto tako veoma je bitno i za život 3.000 meštana ovog sela“, kaže Hildebrants. U Talinovcu od pre ćetiri meseca živi 40 srpskih povratničkih porodica u osam kuća koje je za njih obnovila Evropska agencija za rekonstrukciju i razvoj u saradnji sa ogranizacijom Ker internešnal. Prema rečima povratnika Radomira Mladenovića, povratnici nisu zadovoljni izgradnjom kuća, ali, kako kaže, jesu saradnjom sa komšijama Albancima. „Ima dosta propusta, ali smatramo da će u narednom periodu to biti otklonjeno, jer su nam tako obećali. Mi nikada nismo imali problema sa komšijama Albancima. Što se tiče bezbednosti nema problema, krećemo se slobodno do prodavnica u selu, a odlazimo i do Uroševca”, kaže Mladenović. Izgradnja vodovodne mreže ima poseban značaj za povratnike, a verovatno će to uticati i na povratak još 36 srpskih porodica, smatra Radomir Mladenović. “Ovaj projekat za nas znači mnogo jer je ovde voda veoma loša, pa su danas radosni i Albanci i Srbi, jer je za nas i za naša buduća pokolenja voda značajna. Ranije je voda bila skoro neupotrebljiva, ljudi su oboljevali od raznih bolesti i smatram da će na ovaj način biti rešen životni problem za sve nas koji živimo ovde”. Izgradnju vodovodne mreže u Talinovcu pomogla je i Opština Uroševac sa 30.000 evra, a celokupna vrednost je 215.000 evra. Projekat se finasira iz Kosovskog konsolidovanog budžeta.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018