Vesti

Hitno obustavljanje divlje gradnje

Visoki predstavnik UNMIK-a iz Prištine izjavio je danas za KIM Info-službu da je donesena odluka da se zaustavi nezakonita gradnja objekta u blizini spomenika srpskim junacima na Gazimestanu. Kako se kaže u pismenom obaveštenju koje je stiglo iz Prištine, sam spomenik se nalazi na prostoru opštine Priština, a objekat koji se zida katastarski pripada obližnjoj opštini Obilić. Kako su predstavnici UNMIK-a i Ministarstva kulture Kosova saznali, opština Obilić nije izdala nikakvu dozvolu za gradnju na toj lokaciji, pa je donesena hitna odluka da se gradnja obustavi. Kako se nezvanizno saznaje, kancelarija UNOSEK-a iz Beča zatražila je od vlade Kosova da zaustavi davanje građevinskih dozvola za gradnju u blizini srpskih kulturno-istorijskih spomenika na Kosovu i Metohiji dok se ne završi proces regulisanja zaštitnih zona i ustanovi režim restrikcija za gradnju i druge aktivnosti na tim prostorima. Nakon niza sastanaka koji su povodom ovog pitanja održani u Prištini prethodnih dana KFOR je takođe dobio posebne instrukcije da obrati pažnju na pokušaje uzurpacije zemljišta i ilegalne gradnje. Na poslednjem tehničkom sastanku o zaštiti srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji održanom u Beču, srpska strana iznela je takođe zahtev da se spreči bilo kakva gradnja ili privatizacija zemljišta u okolini srpskih svetinja, posebno ukoliko postoji dokumentacija da je ta zemlja pre nacionalizacije 1946 i 1948 godine pripadala Crkvi.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018