Vesti

Kamenovan autobus sa Srbima iz Osojana

Autobus UN koji Srbe iz Osojana prevozi do Kosovske Mitrovice kamenovan je danas oko 9. 45 u selu Rudnik potvrdio je KIM radiju vozač autobusa Dragan Ađančić. On je kazao da je autobus prolazio kroz selo Rudnik u vreme velikog odmora albanskih srednjoškolaca kojih je, po njegovim rečima, bilo oko dve stotine. „Grupa srednjoškolaca je tom prilikom kamenovala autobus sa Srbima i oštetila nekoliko prozora na autobusu. U incidentu nema povređenih“, rekao je Ađančić. Autobus koji svakog utorka i petka prevozi meštane Osojana do Mitrovice bio je pun, a među 50-ak putnika je bilo i dece. Transport se obavlja bez obezbeđenja i bez pratnje. Kamenovanje ovog autobusa postalo je uobičajena pojava. „Kada put prođe bez kamenovanja ja, po dolasku u Kosovsku Mitrovicu, bacim kamen pored puta zbog malera“, rekao je Ađančić. U Rudniku, albanskom selu su trenutno stacionirani španski vojnici Kfora. Jedna od putnica autobusa Mika Repanović rekla je KIM radiju da se u autobusu nalazio veliki broj dece i da je u trenutku napada nastala opšta panika. Vozač autobusa Dragan Ađančić kaže da je slučaj oko 11 časova prijavljen regionalnoj policiji KPS-a u Kosovskoj Mitrovici. Međutim, Sami Mehmeti, portparol regionalne policije u Kosovskoj Mitrovici, rekao je KIM radiju da policija nema saznanja da se dogodio incident. „Vest o napadu čuo sam iz medija mi ne možemo da potvrdimo da li se i šta dogodilo“, rekao je Mehmeti. I Ranko Stanojević portparol KPS-a u Prištini kaže da policiji slučaj nije prijavljen rekavši da vest o napadu „nije tačna“. Na istom mestu, do dolaska španskih vojnika pre par meseci, autobus za Srbe iz Osojana bio je redovno kamenovan svakog utorka i petka. Kada se pre nekoliko meseci dogodio poslednji incident, autobus su obezbeđivali i pripadnici Kosovske policijske službe. Osojane je srpsko selo u opštini Istok iz koga su 1999 godine bili proterani svi meštani, a kuće su bile spaljene. To je jedno od prvih sela u Metohiji u koje su se raseljeni Srbi vratili i sada tamo živi nekoliko stotina povratnika.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018