Vesti

Pomoć Dečanskog fonda Srbima u Novom Brdu

Vikarni episkop Lipljanski Teodosije u pratnji Arhimandrita Nektarija Serfesa, predsednika Dečanskog humanitarnog fonda iz SAD, protojereja Bogomira Stevića i popadije Svetlane Stević, predsednice NVO "Majka Devet Jugovića", posetio je u toku jučerašnjeg dana s blagoslovom episkopa raško-prizrenskog Artemija, Srbe u novobrdskoj opštini radi podele prikupljene novčane pomoći najugroženijim porodicama. O ovim Srbima NVO "Majka Devet Jugovića" već četiri godine vodi brigu obezbeđujući redovni rad narodne kuhinje u selu Prekovce. Manastir Visoki Dečani, preko Dečanskog humanitarnog fonda, pored ostalih donatora, redovno pomaže rad ove kuhinje, pa je dolazak arhimandrita Nektarija na Kosovo i Metohiju bila još jedna prilika da se posete Srbi koji opstaju u vrlo teškim socijalnim uslovima i koji gotovo potpuno zavise od pomoći Crkve i ljudi dobre volje koji im pomažu. Vladika Teodosije i arhimandrit Nektarije iskoristili su ovu priliku da za četrdesetak dece obezbede novčane priloge koje su sakupili pravoslavni vernici iz SAD preko Dečanskog humanitarnog fonda. Novac je takođe podeljen i starim osobama i najsiromašnijim porodicama. Otac Nektarije Serfes je takođe preuzeo obavezu da za nekoliko najsiromašnije dece obezbedi redovnu školarinu, a takođe je jedan deo novca obezbeđen za lečenje bolesnih i nabavku osnovnih kućnih aparata i drugih potrepština.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017