Vesti

Goranska deca već tri nedelje bez nastave

U četiri škole na Gori, za učenike i nastavnike, za koje je nastava organizovana na srpskom jeziku, ovog puta školska godina nije počela 1. septembra zbog zabrane kosovskih prosvetnih vlasti da uđu u škole dok ne odbace nastvni plan Ministarstva prosvete Republike Srbije i potpišu ugovore sa Ministarstvom obrazovanja Kosova. Od 1. septembra u Dragašu ne rade srednja Ekonomsko-trgovinska škola i Osnovna škola u kojoj su nastavu pohađala deca albanske i goranske nacionalnosti i Osnovne škole „23 Decembar“ u Restelici i „5. Oktobar“ u Kruševu. Direktor Osnovne škole „23 Decembar“ u Restelici Sulta Hamza kaže da je 160 prosvetnih radnika u opštini Dragaš u nedoumici da li da potpiše ugovore sa MONT-om i krene da radi, a da na taj način raskine sve veze sa Srbijom ili da nastavi da čeka da Beograd nešto uradi po pitanju školstva na Gori. “Ne znam šta ćemo da uradimo. Mi smo za to da nastavimo sa radom i nameravamo da se ponovo obratimo ministru prosvete Srbije Slobodanu Vuksanoviću da nam pomogne u iznalaženju rešenja. Situacija nam je zaista teška, pritiskaju nas sa svih strana. Malo nas i Srbija pritiska zbog plata koje nam daje, a najteže je nama i deci”, kaže Hamza. Nastavnik OŠ. „5 Oktobar“ u Globočici Rahim Sproti kaže da su svi prosvetni radnici bili jednoglasni u odluci da nastave da rade po planu i programu Republike Srbije i čak pokušali da krenu sa nastavom prošlog ponedeljka, ali ih je u tome sprečila KPS policija. “Mi smo hteli da radimo kao i do sada, po planu i programu Republike Srbije. Krenuli smo prošlog ponedeljka da radimo i to smo rekli i direktoru. Direktor je onda došao u školu, a za njim i policija. Policija je naredila da prekinemo sa radom i mi smo otišli kući”. Sproti kaže da će prosvetni radnici sa Gore ostati pri stavu da nastave da rade po planu i programu Republike Srbije i ne potpisuju ugovore sa kosovskim Ministarstvom obrazovanja. Koordinator opštine Dragaš Zećir Zurapi kaže da je zabrana školovanja deci u 21 veku van svake pameti i da vlastima u Pokrajini i pojedincima koji zatvaraju škole treba pisati prekršajne prijave. “ Deca su najveći gubitnici u ovoj političkoj igri, jer predstavnici političke partije VAKAT zanemaruju interese Goranaca, a ovim postupkom nastoje da što više ljudi napusti Goru “. Prema Zurapijevim rečima Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju će preko međunarodnih vlasti u Pokrajini pokušati da izvrši pritisak na Albance da se obustavi šikaniranje nad goranskom zajednicom.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017