Vesti

UNDP: Od 1999. god. ostvarili smo najviše povratka na Kosovu

Ministarstvo za zajednice i povratak je juče optužilo UNDP pred zvaničnicima radne grupe za standard 3 i 4, kao i pred medijama na Kosovu za ogromno trošenje sredstava namenjen povratku, i s tim u vezi kancelarija UNDPa saopštava: U decembru mesecu 2005. god. UNDP je potpisao sporazum sa Ministarstvom za zajednice i povratak kojim su dogovoreni uslovi korišćenja novca i primene projekata. Ova primena je nastavljena po dogovorenom. UNDP je prihvatio da završi sve radove do kraja sezone za izgradnju kako je navedeno u sporazumu. Projekti su sprovedeni u skladu sa budžetom određenim prilikom potpisivanja sporazuma. Međutim, UNDP je uspeo da uštedi određeni novac kojim će se ostvariti više povrataka. Pored toga, politika UNDP-ja nalaže davanje doprinosa u izgradnji kapaciteta na Kosovu. Stoga je sve više i više odgovornosti prebačeno na Kosovske institucije kako se točak kapaciteta okretao. Od 1999. god. nijedna druga organizacija nije ostvarila više povratka na Kosovu od UNDP-ja. Ovo je ostvareno zahvaljući profesionalizmu naših partnera uključujući opštine i Kosovski zaštitni korpus. A naravno ovo se ne bi ostvarilo bez podrške donatora uključujući Kosovski konsolidovani budžet i našeg bliskog radnog odnosa sa Ministarstvom za zajednice i povratak. Uopšteno, UNDP je zadužen za obavljanje projekata razvoja uz zajedničko finansiranje sa mnogim drugim partnerima. U stvari više od 50 procenata programa finansira se od strane domaćih vlada kao što Kosovski konsolidovani budžet. Mi smo posebno ponosni što domaće vlade širom sveta vide važnost koja je UNDP-ju data u radu na razvoju. Krajnja želja za Kosovo je da ono samo postane donator i više ne bude poslednje u dobijanju pomoći za razvoj. Ali, pre toga dozvolite nam da radimo zajedno jer je potrebno mnogo toga uraditi, kaže se u saopštenju UNDP-a.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017