Vesti

Demolirana kuća Milivoja Vasića u Štupelju kod Kline

U eksploziji koja se dogodila sinoć oko 23 sata i 30 minuta u selu Štupelj kod Kline do temelja je porušena kuća povratnika Milivoja Vasića. U vreme eksplozije u kući nije bilo nikoga. Pored Milivojeve, nalazi se i kuća njegovog brata Velimira u kojoj je podmetnut požar, ali većih oštećenja nije bilo. Reč je o kućama koje su sazidane u kampanji individualnog povratka Srba na Kosovo i Metohiju. Uviđaj su izvršili pripadnici KFOR-a UNMIK policije i KPS-a. Iako se eksplozija u kojoj je u potpunosti uništena kuća Milivoja Vasića, prema rečima meštana okolnih sela, dogodila oko ponoći, policiju je tek jutros oko 8 sati o ovome obavestio meštanin Vidanja Ranko Kostić. “Svako jutro idem do sela Grabac jer vozim direktora Kancelarije za zajednice, pa sam i tog jutra krenuo. Na putu me je sačekao vlasnik kuće da ga povezem gore da malo očisti. Kada smo stigli tamo, videli smo da je kuća demolirana. Ja sam mu rekao da tu ne može da ostane, već da idemo u do sela Grabac da prijavimo. Tako smo i uradili, a onda su pripadnici KPS-a i opštinski organi preuzeli slučaj. Braća Milivoje i Velimir trenutno žive u Klini i uskoro su trebali da se usele u svoje nove kuće. Albanac, koji je iz bezbednosnih razloga želeo da ostane anoniman, kaže da su Vasići nekoliko puta bili upozoravani da se ne vraćaju u selo. To je za KIM radio potvrdila i Velimirova supruga Stanislava. “Ne daju da se vratimo. Ne ide im to u prilog, jer su samo dve srpske kuće u Štupelju. Komšije iz Štupelja nam ne dozvoljavaju da se vratimo. Kažu da je mnogo ubijenih i nestalih”, priča Stanislava. Najnoviji incident u opštini Klina dodatno je uznemirio Srbe povratnike iz Vidanja i Klinavca. Oni, kako rekoše, zbog straha nisu bili voljni za razgvor na ovu temu. U Štpuelju je pre 1999 godinbe živelo 18 srpskih i oko stotinak albanskih porodica.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017