Vesti

U H. Novom seminar o protektoratu EU i mogućim rešenjima za Kosovo

U okviru “Nansen dijaloga” kojeg podržva norveško ministarstvo odbrane, u Herceg Novom je održan je seminar na kojem su učestvovali politički predstavnici kosovskih Srba, urednici lokalnih medija i članovi međunarodnih i nevladinih organizacija na Kosovu i Metohiji. Glavne teme seminara u Herceg Novom bile su vezane za moguće reakcije Srba nakon eventualnog uspostavljanja uslovne nezavisnosti Kosova, i pitanje da li je za Srbe prihvatljivo uspostavljanje protektorata Evropske unije kao kompromisnog rešenja. Menadžer i predavač u "Nansen dijalogu" Stajnar Brin kaže da uslovna nezavisnost može biti interpretirana na dva načina. „Možete napisati velikim slovima uslovna, malim slovima nezavisnost. Svi se slažu da mora biti neke međunarodne kontrole u budućnosti tako da rešenje do kog će se doći u Beču može biti dokument koji će i Srbima i Albancima omogućiti da rezultate pregovora prikažu kao prihvatljive za svoje zajednice“, rekao je Brin. Nenad Radosavljević, član izvršnog odbora Liberala Srbije smatra pogrešnim svaki poziv upućen Srbima da napuste Kosovo. „Nema nikakvog opravdanja u bilo čijem pokušaju pozivanja na masovno napuštanje teritorije. Mi jedinu šansu imamo kroz taj evropski protektorat“, smatra Radosavljević. Prema rečima koordinatora za opštinu Orahovac Dejana Baljoševića uspostavljanje protektorata Evropske unije nad pokrajinom ne može doneti nikave značajne promene. On je izrazio skepticizam jer po njegovim rečima UNMIK za sedam godina na Kosovu nije dao vidljive rezultate pa tako smatra da ni Evropska Unija neće uraditi ništa bolje. Ipak on je uveren da Evropa bolje poznaje problem Kosova i problem Balkana. Član Srpskog Nacionalnog Veća za Kosovo i Metohiju Nebojša Jović kaže da Srbi neće otići sa Kosova i Metohije kakvo god rešenje bilo. „Mi sa Kosova ne idemo, mi se Kosova ne odričemo. Plan o kojem treba dobro razmisliti je svakako kontrola pod Evropskom Unijom da kupimo tu neku dozu vremena i neke stvari koje možda nismo na vreme učinili na pravi način. To nam je šansa da je ispravimo“ rekao je Jović. I nakon ovog seminara očigledna je velika zbunjenost i strah kosovskih Srba od rešenja budućeg statusa pokrajine. Kakvo god ono bilo.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017