Vesti

Usekovanje glave Jovana Krstitelja slava manastira u Sočanici

Pravoslavna Crkva i vernici praznuju danas dan Usekovanja glave svetog Jovana Krstitelja. Praznovanje na današnji dan ustanovljeno je zato što je tog dana osvećena crkva koju su nad Jovanovim moštima u Sevastiji podigli car Konstantin i carica Jelena. Ovaj dan obeležava se kao slava manastira Svetog Jovana u Sočanici. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je njegovo preosveštenstvo vladika raško-prizrenski Artemije uz sasluženje monaštva i sveštenstva eparhije. „Danas mi okupljeni ovde mislima svojim okrenuti smo onim davnim vremenima pre više od dve hiljade godina ka reci Jordanu i ka glasu Preteče koji opominje: Pokajte se jer se približilo carstvo nebesko“, rekao je vladika Artemije u obraćanju okupljenim vernicima. Šest dana u godini posvećeno je svetom Jovanu Preteči a ti praznici spadaju među 15 najvažnijih u godini. „Sve što hoćete da Vama čine ljudi činite i Vi njima, i ono što ne želite da Vama drugi čine nemojte ni vi drugima činiti. To je skraćeno jevanđelje Hristovo“, rekao je u besedi Vladika Artemije. Crkva posvećena Svetom Jovanu Preteči u Sočanici podignuta je u 19-om veku a u manastir je preobraćena pre četiri godine dolaskom u taj kraj protosinđela Jovana nekada nastojatelja manastira u Zočištu. Ova crkva je isprva bila posvećena prazniku presvete Bogorodice a kasnije je preobraćena kada se u stablu bora isped hrama pojavio lik Preteče.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017