Vesti

K. Centar: Albanske vlasti u Prištini nastoje da albanizuju Gorance

Učenici i nastavnici Goranci, koji uče i predaju na srpskom jeziku, danas su mirnim protestima u više naselja Gore izrazili svoje negodovanje zbog odluke albanskih prosvetnih vlasti u Prištini da im se ne dopusti ulazak u škole sve dok ne odbace nastavni planovi Ministarstva prosvete Srbije i potpišu ugovore sa Ministarstvom obrazovanja Kosova. Za razliku od dece drugih nacionalnosti najmlađi Goranci već jedanaesti dan nove školske godine ne mogu da uđu u svoje učionice, a direktore njihovih škola, takođe Gorance, pripadnici Kosovske policijske službe privode na iscrpljujuće informativne razgovore. Bez obzira na sva ta i ostala šikaniranja, najveći broj Goranaca odbija mogućnost da se njihova deca školuju po nastavnim planovima Ministarstva prosvete u Prištini - ističe načelnik školske uprave Ministarstva prosvete Srbije u Kosovskoj Mitrovici Predrag Stojčetović. Ovo je prvi put u istoriji Gore da se zatvore tamošnje škole, a ovakvo ponašanje prosvetnih vlasti u Prištini je očigledan pritisak na Gorance da prekinu sve veze s Beogradom i da svoju decu nateraju da se školuju na albanskom jeziku. Istovremeno, to je nastavak još daleke 1945. godine započete albanizacije Goranaca, iz čijih je prezimena, prema naredbi Fadilja Hodže, izbačen prefiks «ić», sapštpštio je danas pres centar Koordinacionog centar za Kosovo i Metohiju u Kosovskoj Mitrovici. Prema saznanju Međunarodnog pres centra u Kosovskoj Mitrovici, protesti u Gori trajaće sve dok se ne ukine ova diskriminatorska odluka Ministarstva obrazovanja Kosova.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017