Vesti

Agim Čeku jak na rečima slab na delima

Politički predstavnici Srba sa Kosova i Metohije ocenili su danas kao "neosnovan" poziv kosovskog premijera Agima Čekua upućen kosovskim Srbima da učestvuju u izgradnji budućnosti sa ostalim građanima Kosova. „Da nije biografije koja opterećuje lik i delo Agima Čekua mogli bi razgovarati šta je segment našeg prihvatanja ili odbijanja ali s obzirom da njegova biografija govori o proterivanju i ubijanju Srba u Hrvatskoj i na Kosovu, Srbi sa Kosova ne mogu da ga dožive kao svog premijera“, rekla je za KIM radio potpredsednik SNV-a Kosova i Metohije Rada Trajković. Ona smatra da izjava Čekua predstavlja civilizacijsku diverziju jer Srbe ne traba terati da učestvuju u izgrdanju budućnosti Kosova niti da im se govori da je Kosova njihovo. „Svi mi znamo i oduvek smo znali da je prostor Kosova i Metohije naš prostor, rekla je ona. Trajkovićeva smatra da Kosovo nema ni ekonomskog ni institucionalnog ni demokratskog potencijala da snosi teret onog što Čeku želi a to je da Kosovo postane država. „Budućnost Kosova i Metohije leži na ljudima koji će imati demokratske biografije. I o Srbima i o Albancima odlučuju oni koji nikada nisu bili na Kosovu a to je međunarodna zajednica, a ako je Čeku mislio na Srbiju onda greši jer je Srbija vekovima na prostoru Kosova i Metohije“, naglasila je Rada Trajković. Nosilac Srspske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović kaže za KIM radio da izjava Agima Čekua nema nikakvog smisla jer, kako je rekao, Srbi očekuju da dobiju garancije da će učešće u institucijama predstavljati efektivan način da se pomogne srpskom narodu a ne da tamo budu samo dekor. Na pitanje da li Čekua smatra i svojim premijerom Ivanović kaže da je on premijer Kosova, da su mu izjave dobre ali ne i dela koja prate te izjave. „Niko od Srba sa Kosova ne bi prihvatio na sebe odgovornost da razgovara o statusu pokrajine, to je državno pitanje koje treba da rešava država, rekao je Ivanović komentarišući deo Čekuovog izlaganja da o Kosovu odlučuju oni koji nikada nisu bili na kosovu.. Generalni sekretar novoformirane Samostale Liberalne stranke Petar Miletić kaže da ne zna koliko je izjava Agima Čekua bila iskrena. „Osim izjava premijer Čeku nije do sada uspeo ništa da uradi da bi odobrovoljio kosovske Srba da uđu u kosovske institucije. Naš stav je da u kosovskim institucijama treba učestvovati, ne zato što tako kaze Čeku, nego zato što se tako može najviše učiniti za srpsku zajednicu“, smatra Miletić. Premijer Kosova Agim Čeku juče je izjavio da je najveći izazov privremenih institucija i Vlade da ubede zajednice, u prvom redu Srbe, da je Kosovo i njihovo.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017