Vesti

Na otvaranju multietničke škole u Babljaku nije bilo Srba

U Babljaku kod Uroševca danas je otvorena osnovna škola koja je zamišljena kao multietnička. Današnjem otvaranju nisu prisustvovali predstavnici srpske zajednice. Aktuelni premijer Kosova Agim Čeku, šef britanske kancelarije u Prištini Dejvid Blant i glavni predstavnik UNDP-a na Kosovu Frode Mauring svečano su otvorili novu školu. Na današnjem otvaranju premijer Kosova Agim Čeku je kazao da izgradnja ove škole znači mnogo i da bi trebali da zajedno učimo i radimo. Neprisustvo srpske zajednice premijer je okarakterisao kao političku manipulaciju. “Žao mi je što danas Srbi nisu prisutni ovde. Ne razumem razloge, do juče su govorili da će biti ovde. Očigledno su sprečeni od nekoga ko njima sigurno ne želi dobro, jer ova je škola zbog njih, ovo je sve zbog njih i zbog svih koji žive ovde u Babljaku”, reko je Čeku. Temelj ove škole postavili su prošle godine britanski ministar za Evropu Dagals Aleksander i tadašnji vice premijer Kosova Ljutvi Haziri. Šef britanske kancelarije u Prištini Dejvid Blant kaže da je razočaran što niko od Srba nije prisustvovao otvaranju škole i kaže da se nada da će škola ipak biti multietnička. I glavni predstavnik UNDP-a Frode Mauring deli mišljenje premijera i kaže da je za neprisustvo Srba kriva politika. “Mislim da je neprisustvo Srba žalosna činjenica koja je jasan pokazatelj da postoje ljudi koji na svaki način gledaju da u prvi plan stave stvari vezane ?a politiku”, reko je Mauring. Iako su izgrađene 43 kuće namenjene povratnicima u Babljak, tamo trenutno živi dvadesetak Srba. Otvaranju škole niko od njih nije prisustvovao. Milovan Petrović kaze da uslovi za školovanje srpske dece još uvek ne postoje. “Ako se nešto ubrzo ne promeni mi ovde ostajemo najvi[e još godinu dana. Oni kažu da su se stekli uslovi za školu, mi mislimo da nisu, jer nećemo da dopustimo da naša deca idu u albansku školu, ovde nema naših nastavnika. Ta škola za sada neće biti multietnička” naglasio je Petrović. Izgradnju ove škole finansirala je Vlada Kosova, a projektom je rukovodio UNDP. Investitori se nadaju da će škola ipak dobiti multietnički karakter kada se u obližnji Srpski Babuš vrate prognani Srbi za koje se trenutno gradi oko 80 kuća.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017