Vesti

Tri škole na Gori bez nastave

Za oko 230 đaka osnovne škole ''5. oktobar'' iz Kruševa na Gori juče nije počela nastava, jer se direktor škole Nasuf Brenoli usprotivio izvođenju nastave po srpskom planu i programu, izjavio je za Kosovsku medijsku asocijaciju poverenik srpskog Ministarstva prosvete i sporta za Kosovo i Metohiju Predrag Stojčetović. Nastava za đake iz sela Kruševo, Globočica i Zli Potok nije počela jer je Brenoli, koji se izjašnjava kao Albanac, zabranio deci ulazak u školu usprotivivši se izvođenju nastave po planu i programu srpskog Ministarstva prosvete, rekao je Stojčetović. Podsetimo, nakon preporuke Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju da radnici zdravstva, prosvete i svi oni koji primaju plate iz privremenih institucija Kosova zatvore svoje račune i ne primaju sredstva iz pokrajinskog budžeta, opštinski Direktorijat za obrazovanje u Dragašu raspisao je konkurs za sve radnike škola goranske nacionalnosti u Gori. Ovim konkursom želi se angažovanje novih radnika u obrazovanju, koji bi protivno volji sadašnjeg nastavnog kadra, roditelja i nastavnika, radili po planu Ministarstva obrazovanja Kosova. Radnici ovih škola nedavno su zbog raspisivanja ovog konkursa uputili protestno pismo međunarodnim, albanskim i srpskim zvaničnicima. Direktori svih škola na Gori imali su prosle nedelje sastanak sa lokalnim administratorom, direktorom OSCE-a za prizrenski region i sa predstavnikom UNICEF-a za obrazovanje na nivou Kosova, gde su jednoglasno odbili da potpisu ugovore sa MONT-om, što bi im kako je obećano omogućilo da nastave da rade po starom planu i programu. Na sastanku je zatraženo da konkurs koji je raspisao Direktorijat za obrazovanje Opštine Dragaš bude poništen i da im se dozvoli da rade kao i ostale nealbanske zajednice na Kosovu, prvenstveno Srpska zajednica.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017