Vesti

SNV od međunarodnih vlasti traži zatvaranje mosta na Ibru

Zdavstveno stanje sedam osoba koje su povređene u sinoćnjem napadu na kafić “Dolče Vita” u severnom delu Kosovske Mitrovice je stabilno. Povređeni su smešteni u bolnici u Kosovskoj Mitrovici, a na kućno lečenje su puštena dva pacijenta i kao i britanski UNMIK policajac, izjavio je KIM radiju zamenik direktora Kliničko - bolničkog centra u Mitrovici Milan Ivanović. “Zdravstvena situacija povređenih je stabilna, UNMIK policajac je posle više zahteva preuzet od strane UNMIK policije i on je u jednom stabilnom zdravstvenom stanju. On se sada nalazi na daljem lečenju. Jos preostalih šest građana severnog dela Kosovske Mitrovice je u bolnici i njihovo zdravstveno stanje je takođe stabilno. Mi očekujemo povoljan ishod» kazao je Ivanović. Jedan od povređenih, Gvozdić Saša kaže za KIM radio da je mladića koji je izvršio napad video kako iz džepa vadi bombu. « Video sam da je taj mladić izvadio bombu iz džepa i bacio je u sred bašte. Bila je gužva za stolovima i bomba se odbila i pala blizu. Nakon toga su ljudi počeli da beže. Meni je povređena noga, imam tri gelera, povređena su mi leđa i desna ruka », svedoči Saša. Kafić «Dolče Vita» i danas radi, pun je gostiju što pokazuje vitalnost i snagu ovih ljudi, mada, strah i neizvesnost postaju način života. Predstavnici SNV-a severnog Kosova zatražili su danas od međunarodnih vlasti da most na Ibru bude zatvoren do završetka pregovora o statusu Kosova. Član SNV-a Nebojša Jović kaže da će zatražiti ono što je najrealnije da bi sačuvali mir na ovim prostorima. «Zatražićemo mirnu situaciju kako bi se pregovori u Beču odvijali i da ta blokada mosta, odnosno zabrana prelaska mosta traje do rešenja statusa Kosova i Metohije» kaže Jović. Od albanskih štampanih medija i agencija o napadu piše samo «Koha Ditore». List navodi da je Vlada Kosova najoštrije osudila napad i zatražila od organa reda da razjasne slučaj i da krivce izvedu pred lice pravde.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018