Vesti

M. Dodik: RS i Kosovo se ne mogu posmatrati izdvojeno

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u untervjuu za «Glas juga», magazin koji izlazi u Gračanici da se u regionalnom kontekstu pitanja statusa Kosova i Metohije i Republike Srpske ne mogu izolovano posmatrati, te da bi eventualna nezavisnost KiM predstavljala odstupanje od svih do sada proklamovanih principa međunarodne zajednice. «U Republici Srpskoj ljudi intenzivno prate dešavanja na Kosovu i Metohiji, i evidentno je da je u Republici Srpskoj daleko veće interesovanje za Kosovo i Metohiju nego za ono što se dešava u Sarajevu. Ukoliko Kosovo dobije nezavisnost to bi stvorilo frustraciju kod ogromne većine stanovništva u RS i vjerovatno pojačalo razmišljanja o statusu Republike Srpske unutar Bosne i Hercegovine. Tu, međutim, međunarodna zajednica oštro osuđuje svaku pomisao da RS sama odabere svoj dalji put. Mi smo ipak potpuno uvjereni u trajan opstanak RS i upravo zbog toga je i poručeno da će na svaki zahtjev za ukidanjem RS odgovor iz RS biti zahtjev za referendum za samoopredeljenje», kaže Dodik. Odgovarajući na pitanje zbog čega postoje dva pristupa - izlazak RS iz BiH, koji se smatra nedopustivim i izlazak Kosova iz Srbije na koji se blagonaklono gleda, premijer Dodik kaže da to pitanje “kod svih nas stvara frustraciju i naravno da ne može biti razumjevanja za te dvostruke standarde i različite pristupe u suštini istom problemu. Vi znate da je u međunarodnoj zajednici isprofilisan stav da su republičke granice raspadom SFRJ priznate kao državne granice i u tom kontekstu se nama u RS poručuje da nema osnova za bilo kakvu priču o samoopredeljenju, jer su granice bivše Socijalističke Republike BiH postale državne granice BiH. Kako je onda moguće da se za KiM kao rješenje razmatra nezavisnost, jer Kosovo nije bilo republika u bivšoj državi, smatra premijer RS. Dodik insistira na primeni istih standarda, kao i da “nema trajne stabilnosti na ovim prostorima ukoliko se ne pronađu rešenja koja će uvažiti interese i strahove svih naroda”. On smatra da etničkih rešenja, u smislu kako to sada na Kosovu i Metohiji sprovode albanski radikali, ne može i ne sme biti, bez obzira što su u globalu na prostoru bivše SFRJ realizovana etnička rešenja, ali dugoročno gledano ta rešenja moraju uključiti i minimum zaštite prava onih koji su ostali manjina u nekoj od država. Izgradnja održivog pravnog i društvenog sistema jedini je garant da isključivu korist od takvih rešenja ne uzmu kriminalci, ekstremisti ili izolacionisti, rekao je premijer Republike Srpske u intervjuu za Glas juga.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018