Vesti

Nova srpska politička partija na Kosovu

Misija OEBS-a ozvaničiće ovih dana rad nove političke partije na Kosovu i Metohiji. Radi se o Socijaldemokratskoj partiji čiji je lider i osnivač profesor Gojko Savić, potvrđeno je danas u Prištini na pres konferenciji. Pokrajinski odbor Socijaldemokratske partije za Kosovo i Metohiju ispunio je pre dva dana zahteve za registraciju Kancelarije za registraciju političkih partija Misije OEBS-a. Konačna odluka o registraciji biće doneta za desetak dana. Socijal-demokratsku partiju za Kosovo i Metohiju osnovao je 2005. godine profesor Gojko Savić. Prema svom programu ova partija je vođena potrebom da se bori za ostvarenje ideje Kosova i Metohije kao teritorije na kojoj će Srbi imati sva dosad stečena i korišćena prava i na kojoj će se slobodno i bezbedno kretati, živeti i raditi uz povratak najvećeg broja raseljenih i proteranih kao i socijalne pravde. U skladu sa UNMIK Uredbom 2004/11 “O registraciji i delovanju političkih partija na Kosovu” odgovornost za registraciju političkih partija data je OEBS-ovoj kancelariji za registraciju političkih partija, potrvrdio je u Prištini na pres konferenciji portparol OEBS-a Sven Linholm.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018