Vesti

Raseljenim Srbima iz Obilića zabranjen pristup kontejnerskom naselju

Raseljenim Srbima iz Obilića zabranjen pristup kontejnerskom naselju Raseljenim licima iz Obilića opštinska inspekcija je zabranila pristup u 10 novih kontejnera u naselju Potok u Plemetini, potvrdio je KIM radiju koordinator Opštine Obilić Mirče Jakovljević. On je kazao da je zabrana korišćenja kontejnera u naselju Potok u Plemetini, gde su smeštena raseljena lica iz Obilića, usledila nakon postavljanja deset novih kontejnera za zbrinjavanje porodica raseljenih 17. marta. “Opštinske strukture vlasti uporno pokušavaju da ubede međunarodnu zajednicu da postoje uslovi za normalan život i povratak Srba, međutim svakodnevna dešavanja pokazuju nešto suprotno”, kazao je Jakovljević. “Ovo je još jedan vid pritiska na Srbe i jedan pokazatelj politike duplih standarda koja se primenjuje u Opštini Obilić, a sve sa ciljem da se proteraju preostali Srbi koji su ostali da žive na ovim prostorima, zaključio je on. ” Jakovljević je zapitao zašto se za manjinske zajednice u Obilicu, Askalije, Egipćane i ostale ne omogući povratak u Obilić, nego se jednim planiranim scenariom grade stambeni objekti u Plemetini, a pedesetak metara dalje u kontejnerskom nasellju Potok Srbima se ne dozvoljava da tamo žive. “Dok se ostalim zajednicama u opštini Obilić grade stanovi i kuće Srbima se ne dozvoljava da žive u kontejnerima”, naglasio je Jakovljević. Raseljena lica koja tamo žive kažu da ne znaju razlog ovakve odluke opštinskih organa u Obiliću. Ovo je još jedan vid provokacije i pokazatelj da za Srbe na Kosovu nema mesta čak ni u kontejnerima, smatraju oni. Sa predsednikom Opštine Obilić Ismetom Hašanijem nismo stupili u kontakt, jer sekretarica predsednika Opštine ne razume i ne govori Srpski.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018