Vesti

Podrška pregovorima i završetak misije UN-a na Kosovu prioriteti Joakima Rikera

Novoimenovani šef UNMIK-a Joakim Riker izjavio je danas u Prištini da je za njega velika čast i privilegija što je imenovan za specijalnog predstavnika UN-a na Kosovu i Metojihi, ali istovremeno i veliki izazov. On je rekao da će mu prioriteti biti podrška pregovorima o statusu Kosova i pripreme za završetak misije UN na Kosovu. » Želim da se fokusiram na ključne zadatke koji nas čekaju, a ti zadaci su stabilne institucije učešće manjina u njima, mirno i bezbedno okruženje i ekonomski razvoj», rekao je Riker. Novi šef UNMIK-a je izrazio nadu da će njegova misija trajati kratko i da će on biti poslednji izaslanik UN-a na Kosovu i Metohiji. Izrazivši zabrinutost za situaciju na severu Pokrajine, Riker je kazao da neće biti podele Kosova. «Moraćemo da obezbedimo principe kontakt grupe koji isključuju podelu Kosova. Možete biti ubeđeni i sigurni u mene i UNMIK da ćemo sa međunarodnom zajednicom obezbediti da ti principi budu uključeni u budućnost Kosova«, kazao je Riker. Joakim Riker je sedmi po redu šef UNMIK-a na Kosovu i Metohiji i stupiće na duznost 1. septembra. Pre njega tu funkciju su obavljali Francuz Bernard Kušner, Danac Hans Hakerup, Nemac Mihajl Štajner, Finac Hari Holkeri i Danac Soren Jesen Petersen.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018