Vesti

Tina Kajdanov: Neće biti podele Kosova

Šefica američke kancelarije Tina Kajdanov danas je u intervjuu za KIM radio izjavila da međunarodna zajednica ne prihvata podelu Kosova i da ne razume kakve bi koristi Srbi imali od podele Pokrajine. “Ne samo ja već i članice Kontakt grupe su bile veoma jasne po ovom pitanju. Neće biti podele Kosova, a razlog za to je veoma jednostavan nema nikakvih koristi od toga i smatram da pogotovu za Srbe na Kosovu nema nikakve koristi od podele. Veoma često se zaboravlja da više od polovine Srba koji žive na Kosovu ne žive na severu Kosova, a svi Srbi žele da znaju da je njihova budućnost ovde na Kosovu osigurana, tako da ne znam kakvu bi uopšte korist Srbi mogli da imaju od podele, ” kazala je Kajdanov. Ona je ocenila da je razumljiv visok stepen politizacije društva na Kosovu i Metohiji, ali da s druge strane stoje normalne životne potrebe ljudi. ”Da sam ja stanovnik Kosova bilo koje nacionalnosti ja bih bila zabrinuta zbog tih pitanja, brinula bih gde će moja deca ići u školu, gde će moja porodica moći da se leči, brinula bih zbog svoje bezbednosti, brinula bih zbog svih stvari koje čine jedan svakodnevni normalan život”, rekla je Kajdanov. Ona je istakla da je važno znati “da bez obzira kavo će statusno rešenje biti međunarodno prisustvo na Kosovu će i dalje ostati i u civilnom i u vojnom sektoru. ” Kajdanov je kazala da je žalosno što Beograd velikim delom pregovara u ime kosovskih Srba. “Smatram da jedino kosovski Srbi mogu da zastupaju svoje intetrese”, istakla je ona. Građanima Kosova Kajdanov je poručila da pažljivo slušaju i prate šta će biti rezultat pregovaračkog procesa u Beču. “Nemojte da donosite sud na osnovu onoga što vam govore drugi ljudi, sa drugih mesta, pažljivo saslušajte koje vrste garancija i prava će te dobiti iz ovog procesa, ” poručila je Kajdanov. Ona je dodala da će postojati način za nadzor i primenu svih zaključaka koji budu proizasli iz procesa pregovora i kazala da je proces pregovora stvoren tako da ne samo pripadnici srpske već i svih ostalih zajednica imaju dobar miran i prosperitetan život na Kosovu.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018