Vesti

Srbi za saradnju sa novim Å¡efom UNMIK-a

Vest koju su danas preneli albanski mediji da će nemački diplomata Joakim Riker od ponedeljka postati šef UNMIK na Kosovu, danas su za «KOSMU» prokomentarisali poslanik Srpske liste za Kosovo i Metohiju Ranđel Nojkić i predsednik SPOT-a Momčilo Trajković. Nojkić smatra da je od pitanja da li je Joakim Riker pogodna ličnost za šefa UNMIK-a ili ne mnogo važnije uspostavljanje korektnog odnosa sa njim. «Srpska zajednica u ovom trenutku morala bi da nađe što više saveznika u međunarodnoj zajednici i mislim da sa Rikerom može da se uspostavi jedan korektan odnos», kaže Nojkić. On veruje da Riker dobro poznaje situaciju na Kosovu i Metohiji. «Srpska zajednica ne treba očekivati od Rikera naklonost već da traži jedan korektan odnos prema problemu odnosno ono što Petersen u proteklom periodu nije uspeo da uspostavi ili nije želeo da shvati suštinu problema», rekao je Ranđel Nojkić. I predsednik SPOT-a Momčilo Trajković zalaže se za punu saradnju sa novim šefom UNMIK-a, ma ko to bio, ali smatra da pogledi srpske zajednice treba da budu usmereni ka svetu, tamo gde se odlučuje o sudbini Kosova i Metohije. Ukoliko Joakim Riker bude izabran za novog šefa UNMIK-a biće to drugi Nemac na ovoj funkciji posle Mihaela Šefera koji je bio prvi nemački dipomata na mestu šefa UNMIK-a.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018