Vesti

O. Ivanović: Nametnuto rešenje opasnost za preostale Srbe na Kosovu

Američki izaslanik za pitanje statusa Kosova Frenk Vizner boravio je danas u Pokrajini. On se u prepodnevnim časovaima u Prištini sastao sa predstavnicima privremenih vlasti u Pokrajini, nakon čega je održao konferenciju za štampu. Vizner je ocenio da su razgovori između najviših predstavnika Kosova i Srbije 24. jula u Beču bili uspešni, da je to bio istorijski trenutak i da je albanska strana bila iskrena i respektabilna. “Verujem da je važno da postignemo dogovor oko opština, crkava, o pravima manjina i ekonomiji pre nego što donesemo rešenje. Dogovor za konačno rešenje statusa mora biti doneto pre kraja 2006. godine“. Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju je rekao da je ekipa koju on vodi spremna da doprinese uspešnom okončanju pregovora u Beču. " Trudimo se da sa našim maksimalnim angažovanjem budemo što konstruktivniji u pregovaračkom procesu i da pružimo doprinos koji će biti u interesu građana Kosova". Američki izaslanik za pitanje statusa Kosova i Metohije Frenk Vizner sastao se u popodnevnim satima i sa predstavnicima Srpske liste za Kosovo i Metohiju. Oliver Ivanović je za KIM radio izajvio da ih je Vizner upoznao sa stavovima SAD i Kontatk grupe po pitanju satatusa Kosova. „Njegov je stav da se u roku od šest nedelja mora napraviti ozbiljan pomak u konstuktivnom dijalogu i postizanje nekog dogovora oko tehničkih pitanja. Status Kosova i Metohije mora biti takav da ga obe strane mogu prihvatiti, u protivnom to nudi nove razloge za nestabilnost ne samo na Kosovu i Metohiji nego i čitavom regionu. Prema Ivanovićevim rečima, američki izaslanik očekuje da se obe stane primaknu i da nađu neko rešenje koje bi bilo realistično po njihovoj proceni. “Nažalost naša procena i američka procena se ne poklapaju baš uvek. Bojim se da će nametanje rešenja biti stav međunarodne zajednice koja se umorila od pitanja Kosova. U tome vidim veliku opasnost po opstanak preostalih Srba“. Ivanović smatra da delegacija Srbije mora biti apslolutno konstuktivna po tehnickim pitanjima i biti čvrsta oko toga kakvo rešenje može, a kakvo ne može da prihvati. Amerika je veoma jasna da pitanje statusa Kosova i Metohije mora biti rešeno do kraja ove godine i da će taj stav biti dominantan i u Kontakt grupi, kazao je Ivanović.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017