Vesti

Ekonomski tim za KiM predstavio ideju o formiranju mešovitih radnih grupa

Šef Ekonomskog tima za Kosovo i Metohiju i jug Srbije Nenad Popović danas se u Prištini sastao sa predstavnicima UNMIK administracije, Kosovske poverilačke agencije, Kosovske Energetkse korporacije, kancelarije Sjedinjenih Američkih Država u ovom gradu i Američke organizacije za međunarodni razvoj. Popović je sa njima razgovarao o ekonomskoj situaciji na Kosovu i Metohiji, aktuelnim privatizacionim procesima sa akcentom na privatizaciju velikih sistema kao i o modalitetima rešavanja svakodnevnih egzistencijalnih problema svih građana u Pokrajini. “Konkretan problem je ovde da se dozvoli srpskoj zajednici formiranje nezavisnog operatora distributivnog sistema. U sveri energetike imamo katastrofalnu energetsku situaciju. U Štrpcu se bukvalno svaki dan isključuje struja po osamnaest sati dnevno, a dobijaju struju samo noću, što je danas u 21. veku nenormalno za bilo koju zemlju, ne samo u Evropi nego i u svetu”, rekao je Popović. On je naglasio da rešenje ovog energetskog problema može da dođe formiranjem nezavisnog operatera distributivnog sistema koji bi ispunjavao one funkcije koje se ispunjavaju i u Evropi. “Ovaj princip koji smo mi predložili UNMIK-u i Kosovskoj energetskoj korporaciji je duboko evropski. Ja se nadam da će ovaj predlog koji je potpuno u duhu evropskih integracija i onoga što se radi u Evropi naići na odobravanje UNMIK-a, a i albanske strane”, dodao je Popović. Na sastancima u Prištini prezentovana je ideja Ekonomskog tima o formiranju šest mešovitih radnih grupa u konkretnim oblastima ekonomije, a u čijem radu bi, uz monitoring UNMIK-a i EU učestvovali predstavnici Srba i Albanaca. “To je konkretno šest radnih grupa u sferi energetike, transporta, telekomunikacija, poljoprivrede, bankarstva i finansijskog sistema jer mislimo da ne treba da čekamo rešenje finalnog statusa, već da ove radne grupe mogu doneti jedan napredak u ekonomiji, već sutra, ”kazao je Popović. Delegacija Ekonomskog tima razgovarala je danas i sa rukovodstvom Ineks ski-centra Brezovica i predsednikom opštine Štrpce Stankom Jakovljevićem o ekonomskoj situaciji u toj opštini.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017