Vesti

Sa hrama sv. Georgija Runovića u Prizrenu skinut olovni krov

Sa hrama sv. Georgija Runovića, koji se nalazi neposredno pored zapaljenog sabornog hrama Sv. velikomučenika Georgija u centru Prizrena, nepoznata lica odnela su u toku proteklog meseca olovni krov. Štetu na hramu primetila je predsedavajući Komisije za obnovu crkava Ema Karmajkl iz Saveta Evrope koja je u posetu Prizrenu došla zajedno sa šefom britanske kancelarije u Prištini Dejvidom Blantom, navodi se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske. Šef britanske kancelarije je od predsednika opštine Prizren Ekrema Kruezijua zatražio da opština spreči dalje vandalske napade i zaštiti vrednu kulturnu baštinu po kojoj je ovaj grad poznat, dodaje se u saopštenju. Hram Sv. Georgija podignut je u 15. veku i bio je poznat po vrednim i dobro očuvanim freskama. U toku martovskog pogroma 2004. godine hram je zapaljen, nepovratno su oštećene vredne freske, raskopan je grob arhiepiskopa Mihajla i oštećena je građevina. Iznad ulaznih vrata tom prilikom crvenom farbom nacrtan je i kukasti krst koji su odmah narednog dana uklonili pripadnici nemačkog KFOR-a. U saopštenju Eparhije se navodi da je u periodu između jeseni 2004 i proleća 2005 godine izgrednici su odneli ceo olovni krov sa hrama koji je preživeo martovsko nasilje. U toku jeseni 2005. godine Komisija za obnovu srpskih pravoslavnih svetinja oštećenih u martovskom pogromu postavila je novi olovni krov, očistila fasadu i unutrašnjost crkve kako bi se u toku ove i naredne godine radilo na pokušaju konzervacije i cišćenja teško oštećenih fresaka. Najnoviji vandalski napad na ovu crkvu još jednom je pokazao da ni obnovljeni hramovi nisu zaštićeni i da kosovske privremene vlasti nisu u mogućnosti da pruže adekvatnu zaštitu ovim objektima, kaže se u saopštenju. Episkop lipljanski Teodosije, član SPC u Komisiji za obnovu najoštrije je osudio ovaj najnoviji vandalski akt i još jednom zatražio od predstavnika UNMIK-a i KFOR-a da iznađu načine kako da se zaštite preostale srpske pravoslavne svetinje na Kosovu i Metohiji. "Neshvatljivo je da naši hramovi ostaju bez bilo kakve zaštite iako je poznato da su više puta do sada bili meta napada", kaže je vladika Teodosije.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017