Vesti

Sa hrama sv. Georgija Runovića u Prizrenu skinut olovni krov

Sa hrama sv. Georgija Runovića, koji se nalazi neposredno pored zapaljenog sabornog hrama Sv. velikomučenika Georgija u centru Prizrena, nepoznata lica odnela su u toku proteklog meseca olovni krov. Štetu na hramu primetila je predsedavajući Komisije za obnovu crkava Ema Karmajkl iz Saveta Evrope koja je u posetu Prizrenu došla zajedno sa šefom britanske kancelarije u Prištini Dejvidom Blantom, navodi se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske. Šef britanske kancelarije je od predsednika opštine Prizren Ekrema Kruezijua zatražio da opština spreči dalje vandalske napade i zaštiti vrednu kulturnu baštinu po kojoj je ovaj grad poznat, dodaje se u saopštenju. Hram Sv. Georgija podignut je u 15. veku i bio je poznat po vrednim i dobro očuvanim freskama. U toku martovskog pogroma 2004. godine hram je zapaljen, nepovratno su oštećene vredne freske, raskopan je grob arhiepiskopa Mihajla i oštećena je građevina. Iznad ulaznih vrata tom prilikom crvenom farbom nacrtan je i kukasti krst koji su odmah narednog dana uklonili pripadnici nemačkog KFOR-a. U saopštenju Eparhije se navodi da je u periodu između jeseni 2004 i proleća 2005 godine izgrednici su odneli ceo olovni krov sa hrama koji je preživeo martovsko nasilje. U toku jeseni 2005. godine Komisija za obnovu srpskih pravoslavnih svetinja oštećenih u martovskom pogromu postavila je novi olovni krov, očistila fasadu i unutrašnjost crkve kako bi se u toku ove i naredne godine radilo na pokušaju konzervacije i cišćenja teško oštećenih fresaka. Najnoviji vandalski napad na ovu crkvu još jednom je pokazao da ni obnovljeni hramovi nisu zaštićeni i da kosovske privremene vlasti nisu u mogućnosti da pruže adekvatnu zaštitu ovim objektima, kaže se u saopštenju. Episkop lipljanski Teodosije, član SPC u Komisiji za obnovu najoštrije je osudio ovaj najnoviji vandalski akt i još jednom zatražio od predstavnika UNMIK-a i KFOR-a da iznađu načine kako da se zaštite preostale srpske pravoslavne svetinje na Kosovu i Metohiji. "Neshvatljivo je da naši hramovi ostaju bez bilo kakve zaštite iako je poznato da su više puta do sada bili meta napada", kaže je vladika Teodosije.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017