Vesti

Srbi iz Krajišta posle sedam godina obišli seosku crkvu Sv. Kozme i Damjana

Šezdesetak Srba iz Krajišta kod Lipljana danas je prvi put posle sedam godina posetilo svoje selo, a povod je bio hramovna slava Svetih Kozme i Damjana. Crkva, koja je uništena 1999. godine najpre je očišćena, a potom je paroh lipljanski Siniša Milenković presekao slavski kolać. Otac Siniša, inače organizator ove posete, kaže da je i ranije među ovim ljudima bilo želje da dođu u svoje selo, međutim, do današnjeg dana im to nije omogućeno. « Ovo predstavlja jedno veliko ohrabrenje, kako za mene, tako i za vernike. Konaćno mogu da vide svoje rodno mesto i mogu da pričaju svojoj deci gde su živeli i šta se sa selom dogodilo, kaže otac Siniša. » Razočarani onim što su zatekli, Srbi iz Krajišta nisu mogli da obiđu svoje razorene kuće, niti grobove svojih najmilijih jer su prethodno upozoreni da postoji opasnost da je seosko groblje minirano. Otac Siniša kaže da su iz KFOR-a ranije rekli da je to moguće, međutim, danas nije bilo. « Ne znam zbog čega je to tako. Ja nisam dobio nikakvo obaveštenje, ali znam da je bilo obećano da će groblje biti očišćeno od mina. Pretpostavlja se da je minirano još 2002. godine. » Iako su bili upoznati sa dolaskom ovih ljudi, predstavnici KFOR nisu želeli da preuzmu obavezu da očiste celokupan prostor oko crkve, kaze Borivoje Vignjević, predstavnik srpske zajednice u Opštini Lipljan. « Porušeni spomenici i crkva u katastrofalnom stanju... Oni koji su trebali da omoguće da nam današnji dan bude kako smo očekivali nisu želeli ili nisu bili u mogućnosti da ovaj prostor očiste od mina. ” Groblje, razoreno nakon rata, sada je opasano žutom trakom, a ljudi koji su danas došli nisu smeli da pređu preko nje. U Krajištu je do juna 99 živelo 145 Srba, odnosno 30-tak domaćinstava. Današnju posetu su obezbeđivale jake snage Kosovske policijske službe i KFOR-a, a incidenata nije bilo.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017