Vesti

Objavljen šesti godišnji Izveštaj Ombudsperson Institucije

Ombudsperson Institucija na Kosovu danas je objavila šesti godišnji izveštaj, prvi koji će se direktno uputiti Skupštini Kosova umesto specijalnom predstavniku generalnog sekretara UN. Šesti godišnji izveštaj obuhvata period od 01. jula 2005. do 30. juna 2006. godine. Kako je navedeno izveštaj obeležava godinu tranzicije institucije koja nastavlja svoj put ka punoj “kosovizaciji” i sadrži procenu situacije ljudskih prava na Kosovu. Izveštaj sadrži tri glavna dela: Uvod o ombudsperson instituciji, njenom osoblju i radu, pregled o pitanjima ljudskih prava na Kosovu i aktivnosti institucije tokom perioda koji je obuhvaćen izveštajem. Vršilac dužnosti ombudsmana Hiljmi Jašari je kazao da je ova godina bila godina promena zbog prenosa rukovodstva institucije sa međunarodnog na lokalnog ombudsmana. “Sadržaj ovog Izveštaja pokazuje našu zabrinutost po pitanju problema sa kojima se svakodnevno suočava stanovništvo, kao i po pitanju poteškoća sa kojima se ono suočava u ostvarivanju prava koja im dodeljuje pravni sistem Kosova”, kazao je Jašari. On je izrazio nadu da će mnoge od ovih briga koje pokreće Izveštaj dobiti dovoljno pažnje od strane vlasti i da će u najskorijoj budućnosti ova pitanja biti razrešena i prevaziđena. “Voleo bih da verujem u posvećenost onih koji kreiraju politiku, lidera koji su na vlasti i javnih službenika kako bi učinili da zaštita i poštovanje ljudskih prava postanu istinska stvarnost na Kosovu”, rekao je Jašari. Skupština Kosova je u procesu regrutovanja novog ombudspersona i radi na nacrtu Zakona o ombudsperson instituciji.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017