Vesti

Predstavnici Srba sa Kosova ne očekuju mnogo od sastanka Beograda i Prištine u Beču

Mediji su juče preneli informaciju da će Marti Ahtisari 24. jula u Beču organizovati susret Beograda i Prištine na najvišem nivou. Kakve su prognoze Olivera Ivanovića i Rade Trajković, da li će do tog susreta doći i šta od njega očekuju? Nosilac Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanoić veruje da će do susreta premijera i predsednika Srbije Vojislava Koštunice i Borisa Tadića sa kosovskim predsednikom i premijerom Fatmirom Sejdijuom i Agimom Čekuom doći kao što je i obećano. On u izjavi za KIM radio izražava bojazan da će i ti razgovori biti završeni bez rezultata. «Mislim da su prevelika očekivanja od tog susreta i bojim se da će se pretvoriti u jedan susret čak i bez rukovanja. Teško, osim da se shvati realnost da Srbi i Albanci moraju sesti i razgovarati o budućnosti Kosova i Metohije i to da ni jedna strana nema garantovani ishod tih razgovora. Znači da se moraju svojski potruditi da nađu rešenje koje je prihvatljivo za obe strane », rekao je Ivanović. Potpredsednik SNV-a Kosova i Metohije Rada Trajković mišljenja je da ne treba organizovati susret između liderstva iz Beograda i Prištine navodeći kao razlog to sto su dosadašnji razgovori u Beču bili neuspešni. « Sastanak mora da ima makar neki vid dogovora oko pitanja koja se tiču makar onog osnovnog a to je postojanje ljudskih prava i stvaranje uslova za opstanak i povratak svih koji su raseljeni, proterani. Mislim da će se međunarodna zajednica opredeliti da se ti razgovori pomere za jesen da bi se ti razgovori predstavili, da bi ti razgovori mogli da budu razgovori koji će doneti neka ozbiljna rešenja, a ne samo susret kao susret koji će imati medijski i trenutni efekat, a nakon toga nikakvih rezultata u smislu bilo kakvog dogovora ostvarivog koji je od suštinski bitne važnosti za ljude na Kosovu i Metohiji. Mislim da će se međunarodna zajednica ipak opredeliti za prolongiranje », kaže Trajković.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017