Vesti

Počela izgradnja kuća za raseljene Albance

- U selima Košutovo, Bistrica i Ceranje opština Leposavić pre nedelju dana počela je izgradnja kuća za 25 raseljenih albanskih porodica kao i rehabilitacija puteva u ovim selima. Projekat u vrednosti od 800.000 evra finansira Vlada Kosova, sprovodi UNDP, a implementacioni partner je NVO Luteranska crkva. - Predsednik Opštine Leposavić Milan Radosavljević kaže da podržava povratak svih raseljenih u svoje domove, ali ističe da opština Leposavić ni na koji način ne učestvuje u sprovođenju ovog projekta. “Taj posao se radi mimo opštine, tender je raspisao UNDP tako da to uopšte ne ide preko opštine. Ako je i bilo nekih dogovora ti dogovori su bili u januaru ili februaru kada smo mi imali saradnju sa njima”, kaže Radosavljević. - Kako je KIM radiju rečeno u službi za medije i komunikaciju u UNDP-u, još uvek ne postoji zvanični dogovor oko moguće ceremonije u vezi sa SPARK-om 003 (izgradnjom kuća u opštini Lerposavić). “Kao i na svakom našem projektu svi mediji će blagovremeno biti obavešteni. Ono što vam mi možemo reći jeste da projekat teče u najboljem redu i da smo njegovim tokom zadovoljni. Mi vam unapred ne možemo odgovoriti ko će prisustvovati ceremoniji, ali je verovatno da bi to označio glavni predstavnik UNDP-ija Frode Mauring”, kažu u UNDP-u. - Međutim, predsednik opštine Leposavić Milan Radosavljević kaže da je on protiv bilo kakve ceremonije i da predstavnici opštine Leposavić neće prisustvovati tom činu ukoliko bude prisutan bilo ko iz kosovskih institucija. « Mi smo prekinuli svaku saradnju sa privremenim institucijama Kosova i verovatno da ako neko od njih bude prisustvovao tome i ako oni budu organizatori toga, ne verujem da će iko od zvaničnika opštine prisustvovati », naglasio je Radosavljević. On kaže da nema razloga i da je pogrešna ideja da se oko toga pravi neka, kako je kazao, velika pompa i ceremonija. “Nek se ljudi vraćaju i nek se radi, a ne da se neko reklamira”, kaže predsednik opštine Leposavić. - Ovaj projekat je u okviru programa SPARK 003 (Održiva partnerstva za pomoć povratku manjina na Kosovo) čija vrednost iznosi 7, 4 miliona evra i u potpunosti je finansiran iz konsolidovanog budžeta Kosova. Pored Leposavića SPARK sprovodi jos tri projekta: povratak u Srpski Babuš, izgradnja vodovodne mreže u selu Svračina i povratak u selo Klinavac kod Kline.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017