Vesti

O. Ivanović: Roan pokazao simpatije prema našim predlozima

Zamenik specijalnog izaslanika za status Kosova Alber Roan sastao se danas u Prištini sa nosiocem Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliverom Ivanovićem. Na sastanku je razgovarano o predlogu Srpske liste za decentralizaciju vlasti u Pokrajini. Nosilac te liste Oliver Ivanović je upozorio Roana da se ne može odustati od tog predloga jer smatra da je to minimum minimuma i da taj stav nije za trgovinu. «Svi moraju da shvate da Srbima u Prilužju je pitanje egzistencije, hoće li dobiti opštinu ili ne. To isto važi i za Vrbovac, Parteš, to isto važi i za urbani deo Lipljana. Srbi su u Lipljanu nekada bili većina i jedina šansa da se oni tamo vrate jeste da dobiju svoju opštinu ili opštinu u kojoj će moći da organizuju svoj život», rekao je Ivanović. On kaže da privremene institucije u Prištini ne pružaju mnogo prostora za manevar i manipulišu, a istovremeno nisu iskreni u svojim željama i svojim namerama. «Ja mislim da je Roan naše predloge prihvatio kao vrlo ozbiljne i argumentovane. Ima dosta simpatija prema predlozima ali to ne zavisi samo od njega već i od Prištine i Beograda», smatra Ivanović. On kaže da čvrst stav Prištine predstavlja pre svega trgovački stav da što manje damo pre nego što dođe do razgovora o statusu. «To nije pošteno. Mnogi ljudi gledaju na predlog decetralizacije kao šansu da se spasu i ostanu na Kosovu i Metohiji. Raon se predhodno sastao sa kosovskim predsednikom i premijerom Fatmirom Sejdiuom i Agimom Čekuom, a za kasnije popodne predviđen je sastanak i sa kosovskim pregovaračkim timom.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017