Vesti

Kosovo i Crna Gora sličnosti i razlike

Većina srpskih političkih predstavnika sa Kosova zalaže se za opstanak Državne zajednice uz napomenu da će referendum u Crnoj Gori većim delom odrediti položaj Srbije u pregovorima o statusu Kosova. Jedan od predstavnika Srpske liste za Kosovo i Metohiju i funkcioner Demokratske stranke Goran Bogdanović smatra da će status Crne Gore direktno uticati na status Kosova. On je KIM radiju izjavio da je održavanje referenduma pogrešna odluka. «Ja sam zagovornik zajedničke države naročito u ovom trenutku kada imamo velikih problema i oko Haga i oko Kosova. Ipak mi moramo poštovati volju građana Crne Gore», rekao je Bogranović. Komentarišući održavanje nedeljnog referenduma o crnogorskoj nezavisnosti predsednik Zajednice srpskih opština i naselja Marko Jakšić u izjavi za KIM radio kaže da ima saznanja da se veći deo Crne Gore zalaže za zajedničku državu i zato izražava uverenje da od nezavisnosti Crne Gore neće biti ništa. Potpredsednik SNV-a Kosova i Metohije Rada Trajković je nešto diskretnija i ne želi da prognozira kranji ishod referenduma. «Ne bih ulazila u to šta je opredeljenje naroda Crne Gore ali želim da kažem da prostor Kosova i Metohije u nikakvoj vezi nije sa prostorom Crne Gore. Status Kosova neće odrediti budućnost Kosova. Beograd mora da uloži napore da zaštiti i očuva državne granice», rekla je Rada Trajković. Albanski lideri na Kosovu očekuju da će na referendumu u Crnoj Gori pobediti blok koji se zalaže za njenu nezavisnost i naglašavaju da će Priština poštovati odluku većine. Iako kažu da ne vide direktnu vezu između procesa na Kosovu i u Crnoj Gori, oni - prema pisanju dnevnika 'Zeri' - ističu da je «obema državama» cilj da se odvoje od Srbije.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018