Vesti

A. Roan : Velika Hoča ne ipunjava minimalne uslove za opštinu

Predlog kosovskog pregovaračkog tima o stvaranju tri nove opštine i modifikaciji jedne postojeće je dobar i on može bit i prihvaćen, ocenio je danas u Prištini zamenik specijalnog izaslanika za status Kosova Alber Roan. On je na konferenciji za novinare kazao da postoji saglasnost da opština mora imati 5.000 ljudi odnosno 70% većinskog stanoviništva. Što se tiče predloga beogradskog pregovaračkog tima o stvaranju opštine Gazimestan i Velika Hoča, Roan je rekao da spomenik ne može biti opština, a da Velika Hoča ne ispunjava minimalni uslov od 5.000 stanovnika. “Rekao sam vam da smo utvrdili kriterijume u dogovoru sa srpskom delegacijom da 5.000 mora da bude minimalni broj stanovnika, a brojke pokazuju da Velika Hoča danas nema taj broj niti bi imala čak iako se vrate povratnici. Ako dođe do toga, što bi bilo čudo, da se vrati 3000 ili 4000 Srba onda imamo proces razmatranja koji nam daje mogućnost da ponovo razmislimo o redefinisanju granica. Roan je rekao da je aspekt povratka veoma važan jer modifikacija ne može biti kao pre 1999. godine, ali da ne veruje da bi moglo doći do toliko velikog broja povratnika. Velika Hoča je važan lokalitet zbog crkava i mislimo da možemo da ih zaštitimo drugim sredstvima i to ćemo i učiniti”. Roan smatra da je za manastire i crkve na Kosovu potrebna fizička zaštita, stvaranje zaštitne zone, carinske zone i slobodan pristup Pećkoj Patrijaršiji. “ Uvereni smo da crkva ne predstavlja nikakvu opasnost i treba im dati što više“. Roan je kao važne datume naveo jun kada će šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen podneti izveštaj Savetu Bezbednosti i jul kada će izveštaj o napredku u pregovorima SB UN podneti specijalni predstavnik za status Kosova Marti Ahtisari.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018