Vesti

A. Roan i O. Ivanović o srpskim opštinama

Pregovarački proces o Kosovu koji se vodi u Beču bila je centralna tema razgovora Alberta Roana i nosioca Srpske liste za Kosovo i Metohiju Olivera Ivanovića danas u Prištini. «Pokušao sam da objasnim da je razlog što Srbi traže toliki broj opština ustvari nesigurnost i nebezbednost i istovremeno loše iskustvo u komunikaciji sa predstavnicima privremenih institucija. Drugo, objektivan izostanak povratka u proteklom periodu je nešto što navodi Srbe na pomisao da bi samo u opštinama u kojima oni čine većinu mogli da se vrate. Princip ekonomske samoodrživosti ne bi smeo da bude dominantan. Ja prihvatam da on može biti jedan od kriterijuma ali ne bi smeo ni slučajno da bude dominantan kriterijum», rekao je Ivanović. U izjavi za KIM radio Ivanović je naglasio da je u razgovoru sa Roanom dosta pažnje posvećeno Mitrovačkom regionu gde je zameniku specijalnog predstavnika UN-a za pregovore o Kosovu predočena želja kosovskih Srba da Severna Mitrovica bude posebna opština a da se veza sa južnim delom Mitrovice održava preko savetodavnog tela kome bi predsedavao stranac u naredne 4 godine sa mogućnošću produženja tog mandata. «Oko opštine Lipljan istakao sam da ova opština mora imati urbani deo jer u urbanom delu Lipljana žive Srbi. Postoji i opcija da Lipljan i Gračanica formiraju zajedničku kompaktnu opštinu i o tome se nisam izjašnjavao jer ne želimo da dajemo nikave predloge bez dogovora sa beogradskim pregovaračkim timom jer očekujemo da nas oni i dalje zastupaju», kazao je Ivanović. Roan se posle susreta sa Oliverom Ivanavićem susreo i sa predstavnicima albanskog pregovaračkog tima i delegacijom iz Beča.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018