Vesti

UNMIK: U pripremi zakon o ratnim veteranima

Portparol UNMIK-a Niradž Sing danas je u Prištini na redovnoj pres konferenciji za novinare ocenio bezbednosnu situaciju na čitavoj teritoriji Kosova i Metohije kao stabilnu, naglašavajući da nema nikakvih novih detalja o poslednjim napadima koji su se protekle nedelje dešavali na severu pokrajine. On nije želeo ni da potvrdi ni da dematuje medijske navode da je vozilima Ujedinjenih Nacija zabranjeno kretanje u ovom regionu. «Ne razgovaramo o bilo kakvim unutrašnjim bezbednosnim merama koje su donete od strane UNMIK-a u javnosti, niti potvrđujem niti opovrgavam bilo kakve izjave. To nije tema javnog razgovora», rekao je Sing. Na pres konferenciji je najavljeno da će šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen otputovati u petak u Njujork gde će se susresti sa višim zvaničnicima UN-a. Po rečima Singa jedna od glavnih tema Petersenovih razgovora u Njujorku biće zakon o ratnim veteranima na Kosovu. Portparol UNMIK-a je naglasio da je svrha tog zakona da se «prepozna doprinos ratnih veterana» situaciji na Kosovu i da se posebno obrati pažnja na porodice civilnih žrtava i veterana rata. «Šef UNMIK-a se saglasio sa donošenjem tog zakona. Kao što znate već je održao sastanke sa premijerom i drugim političkim ključnim figurama, uključujući i gospodina Fatmira Ljimaja. Specijalni predstavnik prihvata činjenicu da to nije samo pitanje terminologije već i identiteta i on će o tome razgovarati sa zvaničnicima UN-a», objasnio je Sing. Niradž Sing je za sutra potvrdio dolazak zamenika specijalnog predstavnika UN-a za pregovore o statusu Kosova Alberta Roana u Prištinu najavljujući da će Roan održati konferenciju za novinare u 15 časova.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018