Vesti

Predstavnici političkih partija i predstavnici sela Opštine Kosovo Polje traže formiranje opštine

Predstavnici političkih partija i predstavnici sela Opštine Kosovo Polje sastali su se u Ugljaru da izraze svoje nezadovoljstvo načinom pregovaranja srpskog pregovaračkog tima u Beču i iskažu svoje ogorčenje precrtavanjem Opštine Kosovo Polje. Cilj jučerašnjeg i današnjeg sastanka bio je sastavljanje pisma koje će opštinski koordinator Petar Savić uručiti sutra članovima srpskog pregovaračkog tima savetniku premijera Aleksandru Simiću, predsedniku Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Sandi Rašković-Ivić, predsedniku Vlade Republike Srbije Vojislavu Kostunici i predsedniku Republike Srbije Borisu Tadiću. U pismu se između ostalog predlaže da se planom o decentralizaciji obuhvati predlog za formiranje Opštine Kosovo Polje, da Vlada primi delegaciju Srba iz ove opštine na razgovor na temu decentralizacije, da se preko Koordinacionog centra organizuju izbori u srpskim sredinama gde bi narod izabrao svoje prave predstavnike i da se jedan predstavnik sa teritorije centralnog Kosova uključi u pregovarački tim. Član Srpske liste za Kosovo i Metohiju Ranđel Nojkić, koji je prisustvovao današnjem sastanku predložio je formiranje jedne jedinstvene i kompaktne opštine na centralnom Kosovu koja bi bila druga po veličini teritorije posle Opštine Priština sa čime su se složili svi prisutni.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018