Vesti

Održana sednica Zajednice srpskih opština i naselja

Članovi beogradkog pregovaračkog tima za Kosovo i Metohiju upoznali su javnost sa tokom pregovora o decentralizaciji u Beču na javnoj sednici Zajednice srpskih opština severnog Kosova održanoj danas u Kosovskoj Mitrovici. Koplja su se na pregovorima lomila pre svega oko broja povratničkih opština koje Albert Roan nazvao, kako kažu, opštinama duhova, kao i oko zahteva srpskog pregovaračkog tima za pojačanom autonomijom kada je u pitanju izbor nadležnih u policiji i sudstvu. Albanci, kako prenosi član beogradskog tima Milorad Todorović, smatraju da je to težnja za kontrolisanjem teritorije što je njihov glavni argument da se ne slažu sa predlogom, dok međunarodna zajednica, prema tvrdnjama Marka Jakšića smatra taj zahtev komunističkim i nedopustivim. «Zahtevi srpskog pregovaračkog tima za formiranjem sedamnaest srpskih autonomnih opština sa proširenom kulturnom, obrazovnom i pravnom autonomijom je donja granica srpskih zahteva», poručio je Jakšić. Na potezu je, kako kaže, međunarodna zajednica.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018