Vesti

Jap De Hop Shefer pozvao na kompromis

Generalni sekretar NATO-a Jap De Hop Shefer danas je na kraju jednodnevne posete Kosovu pozvao sve učesnike pregovaračkog procesa o Kosovu na kompromis naglašavajući odlučnost KFOR-a na zaštiti i većine i manjine u pokrajini. «Cilj posete delegacije severno-atlanskog saveza Kosovu jeste pružanje podške KFOR-kako bi ostao u pokrajini u ovom veoama važnom i osetljivom trenutku kroz koji Kosovo prolazi», rekao je Shefer. Generalni sekretar NATO-a je obraćajući se novinarima na aerodromu Slatina rekao da se tokom posete Kosovu susreo sa šefom UNMIK-a Sorenom Jesen Petersenom, premijerom Agimom Čekuom, predsednikom Kosova Fatmirom Sejdijuom i predstavnicima srpske i turske zajednice a da je na kratko posetio i manastir Visoki Dečani. «Zaštita verskih sloboda i zaštita verskih spomenika je osnova vrednosti svakog demokratskog multietničkog dryštva», rekao je Shefer. On je istakao da su ispunjavanje standarda i učešće Srba u privremenim kosovskim institucijama takođe bitni elementi. S tim u vezi Shefer je pozvao Beograd da učini više kako bi podstakao kosovske Srbe da se uključe u rad tih institucija. Generalni sekretar NATO-a veruje da konačno rešenje Kosova neće dovesti do stvaranja dve strane ni nagrađene ni frustrirane, već da će konačni dogovor biti na zadovoljstvo svih. Shefer je najavio završetak restruktuiranja KFOR-a radi, kako je naveo, još bolje efikasnosti na terenu. On je odbio da komentariše spekulacije o destabilizaciji situacije na Kosovu u toku trajanja pregovaračkog procesa, izrazivši uverenje da je KFOR spreman da se efikasno obračuna sa svima koji pokušaju da nasiljem uspore bečke pregovore. Na kraju Shefer nije hteo da direktno odgovori na pitanje da li neizručivanje Ratka Mladića Hagu može da dovede u pitanje pregovore o Kosovu rekavši kratko da je Ratku Mladiću mesto u Hagu a da bi zbog teških zločina koje je ovaj haški begunac počinio vlast u Beogradu trebalo da uradi više da taj problem reši.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018