Vesti

SNV angažovao lobiste za Kosovo i Metohiju

Srpsko nacionalno veće Kosova i Metohije angažovalo je agenciju Venable da radi na lobiranju u Sjedinjenim Američkim Državama. Tvrdnje da je za usluge agencije plaćeno 600.000 dolara, u SNV-u nisu hteli ni da potvrde ni da demantuju. Neki od političkih predstavnika Srba sa Kosova i Metohije negativno ocenjuje postupak SNV-a. Isto da urade Tadić i Koštunica Potpredsednik Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije Rada Trajković, izjavila je za KIM radio da je odluka doneta kako bi se na pravi način informisala američka javnost o dešavanjima na Kosovu. “Očekujemo da će Vlada Srbije i predsednik Tadić učiniti napore i da će i oni u predstojećem periodu angažovati neku agenciju, koja bi pomogla da rešenje za Kosovo i Metohiju bude povoljno za nas”, kaže ona. Rada Trajković nije želela da kaže odakle je nabavljen novac kojim je plaćena agencija Venable. Ljudi sa crne liste SAD-a Doskorašnji član SNV-a Ranđel Nojkić za KIM radio kaže da ne zna odakle je nabavljen novac, niti ga, kako kaže, to interesuje. On smatra da taj posao treba da obavlja država, a ne kako naglašava oni koji se nalaze na crnoj listi SAD-a. “Oni koji do juče nisu želeli da prihvate memorandum Srpske pravoslavne crkve ili su bili veoma jasno protiv održavanja verskog skupa međuverske tolerancije u Pećkoj Patrijaršiji, i koji su vrlo žestoko osudili tako nešto, da sada traže mogućnost da ih neko predstavlja je zaista neprihvatljivo, te prema tome smatram da je to samo marketing, rekao je Nojkić. Posao države Lobiranje je nažalost postalo svakodnevnica na zapadu i to je jedan novi produkt svetskog poretka i neophodno je da svaka država koja hoće da ostvari neke svoje interese ima određeni lobi, izjavio je predsednik Koordinacionog odbora Srpske radikalne stranke za Kosovo i Metohiju Ljubomir Kragović. “Smatram da je Vlada Republike Srbije dužna da nađe svoje prijatelje po vladama zapada, Evropske Unije i Amerike i da utiče da oni zastupaju interese Republike Srbije. Mislim da je to jedan izuzetno skup posao i da političke stranke i udruženja građana ne mogu da iznesu taj teret i bilo bi neophodno da država stoji iza tih akcija u procesu lobiranja stranih diplomata koji bi realizovali interese Srbije” kaže Kragović. Bacanje para Nosilac Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović kaže da plaćanje, kako je rekao, neke nevladine organizacije za lobiranje predstavlja bacanje para. “To što se dogodilo je prilično neodgovorno od naše Vlade iz dva razloga. Prvo što jednoj i potpuno ne tako bitnoj nevladinoj organizaciji da takve pare, a druga stvar je da Vlada pomišlja na kontra lobiranje u trenutku kada se odlučuje o statusu je malo nevereovatno jer to je imalo smisla pre 10 godina, a danas to nema baš puno smisla biće to prosto bačene pare.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018