Vesti

UNMIK: Na Kosovu postoji sloboda medija bez obzira na etničku pripadnost.

Portparol UNMIK-a Đorđi Kakuk preneo je na pres konferenciji u Prištini saopštenje šefa UNMIK-a Sorena Jesen Petersena provodom svetskog dana slobode medija u kome se naglašava da je danas dan kada se treba sećati i odati poštu novinarima koji su poginuli na dužnosti ili čije je izveštavanje dovelo do toga da budu pritvoru. „Ljudi na Kosovu se dobro sećaju kako je nedostatak slobode obeležio njihov svakodnevni život. Znamo da je sloboda štampe i sloboda govora i razmena mišljenja u svakoj javnoj instituciji. Kada to ne postoji onda izumire život u institucijama i on postaje karikatura sam po sebi“, ističe se u saopštenju šefa UNMIK-a. Peteren kaže da novinari sami po sebi treba da brinu o slobodi štampe tako što će se pridržavati najviših standarda i držati se načela nrepristrasnosti. Kakuk je izrazio svoje uverenje da danas na Kosovu postoji sloboda medija bez obzira na etničku pripadnost. Na opasku da srpski novinari nisu bezbedni u obavljanju svojih poslova jer već sedmu godinu odlaze na pres konferencije vozilom UNMIK-a Kakuk je odgovorio da se prevoz ne organizuje iz bezbednosnih razloga već je istakao da je reč o pozitivnoj diskriminaciji.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018