Vesti

Međuverska konferencija u Pećkoj Patrijaršiji

U Manastiru Pećka Patrijaršija danas je počela dvodnevna međuverska konferencija o mirnom zajedničkom životu i dijalogu. Otvarajući skup mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poželeo je dobrodošlicu u nadi će učesnici svojim dijalogom sa Bogom i jedni sa drugima pomoći zaceljenju zajedničkih rana i preovladavanju bratomržnje i uspostavljanju pravde, zajedništva i mira. Govoreći u ime Katoličke crkve, sekretar kosovske Biskupije Don Šan Zefija kazao je da nagomilani konflikti iz prošlosti ne dozvoljavaju da jasno vidimo unapred i otežavaju međusobno versko razumevanje. «Neka nas ne zaustavi ni jedna prepreka već da idemo napred naročito u godini kada se rešava status Kosova», kazao je Zefija. Kosovski muftija Naim Trnava je rekao da je veoma značajno što je domaćin konferencije SPC. On je istakao da je to od posebnog značaja za lidere verskih zajednica, a još više za stanovnistvo Kosova, posebno u trenucima kroz koje trenutno prolazi. 'Mi treba da iskoristimo naš autoritet za povratak međusobnog poverenja među stanovništvom Kosova, jer time stvaramo uslove za miran život građana bez razlike na veru, jezik i naciju', rekao je kosovski muftija. Nakon uvodnog izlaganja predstavnici verskih zajednica održali su konferenciju za novinare. Mitropolit Amfilohije je kazao da je za Kosovo potrebno naći jedno zdravo rešenje koje treba da bude dugoročno i koje bi trebalo da stvori normalne uslove za život svih u Pokrajini i da očuva sve svetinje na Kosovu i Methiji. On je istakao da takvo rešenje treba da donese međunarodna zajednica. Na konferenciji učestvuju predstavnici SPC, Rimokatoličke crkve, Islamske zajednice, Evangelističke crkve, jevrejske zajednice kao i međunarodni predstavnici na Kosovu i Metohiji. Domaćin međuverske konferencije je Srpska Pravoslavna Crkva a organizator Norveška crkvena pomoć. Učesnici ove konferencije sutra će posetiti verske objekte u Peći, a predviđen je i obilazak Visokih Dečana.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018