Vesti

Praznik ne(rada) na Kosovu i Metohiji

Potpredsednik SNV-a Kosova i Metohije Rada Trajković smatra besmislenim praznovanje Prvog maja na Kosovu i Metohiji s obzirom da je od dolaska međunarodnih mirovnih snaga 70 hiljada srpskih radnika proterano sa svojih radnih mesta koji do dana današnjeg nisu ostvarili svoja prava. Trajković, koja je i direktor Doma zdravlja u Gračanici, kaže da se ova zdravstvena ustanova uz pomoć države maksimalno trudi da zaštiti i prava radnika i prava pacijenata. «Dom zdravlja u Gračanici nažalost zbog činjenice, da su Srbi izgubili pravo rada u gradovima, danas predstavlja više zdravstvenu instituciju koja pokušava da zaštiti i radnike i da im omogući funkcionisanje, iako potrebe po standardizaciji šestostruko premašuju broj radnika koji se trenutno nalaze na platnom spisku Doma zdravlja u Gračanici, naglašava Rada Terajković u izjavi KIM radiju. Ona kaže da je na platnom spisku više od 650 radnika a sistematizacijom bi bilo jedva 80-ak radnika. Nosilac Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović smatra da Prvi maj nema više onaj smisao koji je imao ranije ali kaže da je ovo dobra prilika da se progovori o pravima radnika na Kosovu i Metohiji. Nezadovoljni i zloupotrebljeni radnici, po mišljenju Ivanovića, mogu biti nova tempirana bomba na Kosovu. «Vidim da ćemo imati mnogo problema ubrzo sa nemirima i socijalnim nezadovoljstvom, jer velika stopa nezaposlenosti se ne može dugo održati a da je neko od političara ne zloupotrebi», rekao je KIM radiju Ivanović. On ističe da je razmišljanje o velikim i obimnim javnim radovima ključ ovog problema.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018