Vesti

A. Roan: Srbi treba da prihvate kosovsko društvo kao svoje

Na pregovorima o Kosovu koji će u Beču biti održani sledećeg ponedeljka raspravljaće se o teritorijalnom povezivanju opština u okviru decentralizacije, pitanjima manjina i zaštiti kulturnih spomenika na Kosovu, najavio je zamenik specijalnog predstavnika UN-a za razgovore o Kosovu Albert Roan na konferenciji za novinare. Kosovo će dobiti ograničen broj opština a funkcionalnost i održivost tih opština biće prioritet međunarodne zajednice. Objašnjavajući sadržinu dokumenta koji je predao Srbima i Albancima Roan je rekao da će svaka opština imati mogućnost da sarađuje sa svima van granica zemlje i da prima humanitarnu pomoć i donacije od koga god želi. “Mi želimo da opštinama damo maksimum nadležnosti. One treba da budu u stanju da vode sopstvene poslove uvek u okviru ograničenja pravnog sistema Kosova. U našim principima mi smo jasno stavili do znanja da to ne znači i ne može da znači stvaranje jednog posebnog entiteta. Mi ćemo se usprotiviti bilo kojoj unutrašnjoj podeli Kosova”, naglasio je Roan. Kosovski Srbi treba da prihvate Kosovsko društvo kao svoje rekao je Albert Roan dodajući da Srbi treba da prihvate ruku koju su im pružili premijer i predsednik Kosova. Reagujući na izjavu predsednika srpskih opština sa severa Kosova da Srbi neće živeti u nezavisnom Kosovu Roan je kazao: “Mi ne možemo nikog da prisilimo da ostane ovde, ne možemo da prisilimo nikog da se vrati, ali ono što možemo da uradimo jeste da stvorimo uslove u kojima objektivno možemo da očekujemo da će Srbi ostati i vratiti se”. Ekonomija i međunarodno prisustvo na Kosovu biće takođe teme sledećeg sastanka u Beču. Crkvama i manastirima na Kosovu daće se poseban status u smislu zaštićenih zona i administrativmnim olakšicama rekao je Roan. On je rekao da je direktiva Koordinacionog centra kosovskim Srbima da se odreknu plate iz Kosovskohg budžeta kontraproduktivna i da nije u skladu sa bečkim razgovorima i dogovorima. Položaj Srba je ionako težak. Ta potpuna separacija nije u skladu sa konceptom međunarodne zajednice zaključio je na kraju svoje posete Kosovu Albert Roan.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017