Vesti

SNV kritikovalo dijalog kosovskih zajednica u Draču

U albanskom gradu Drač održan je dvodnevni skup posvećen pravima nacionalnih manjina na Kosovu, na kome su učestvovali i predstavnici Srpske liste za Kosovo i Metohiju. Nosilac Srpske liste Oliver Ivanović je u izjavi za KIM radio rekao da je glavni cilj dvodnevnog skupa u Draču bio da se vidi s koje pozicije delegacija Prištine putuje u Beč. “Mi smo se upoznali sa čime su oni radili, koji su njihovi stavovi i koji su njihovi stavovi za izmenu ustavnog okvira, koje su to međunarodne i lokalne garancije za nealbanske etničke zajednice, to je bio konsultativni sastanak, ” rekao je Ivanović. Srpsko nacionalno veće severnog i centralnog Kosova kritikovalo je učešće predstavnika Srpske liste za Kosovo i Metohiju na skupu u albanskom gradu Drač. Potpredsednik SNV-a ?osova i Metohije Rada Trajković smatra da je učestvovanje predstavnika Srpske liste na ovom skupu zloupotreba srpskog biračkog tela. “Niko nije od Srba ovlastio Srpsku listu da pregovara u ime srpskog biračkog tela i onog koje se nalazi na prostoru Kosova i Metohije i onog koje je proterano sa prostora Kosova i Metohije, a još manje su od bilo koga dobili podršku da srpsku zajednicu stave u poziciju manjinske zajednice ili istog statusa kao što su akteri ostalih nacionalnih manjina, jer pre svega mi smo državotvoran narod, konstitutivan narod, naglasila je Trajkovićeva. Predstavnik Srpske liste Oliver Ivanović nije zabrinut zbog kritika SNV-a i kaže da ovakav sastanak može samo da pomogne. “ Na ovaj način mi smo upoznati sa platformom prištinskog tima i tu platformu smo mogli da sagledamo iznutra, da sagledamo šta ona sadrži, nesreća je i za žaljenje što nas beogradski tim takođe nije pozvao da nas upozna sa tim, a navodno se radi o našoj budućnosti, naglasio je Ivanović.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017