Vesti

Slobodan pristup informacijama glavni problem srpskih novinara na KiM

Mediji u Srbiji su pod političkim pritiskom, a novinari su i dalje nedovoljno plaćeni, ukazali su predsednici obe novinarske organizacije u Srbiji - Udruženja novinara Srbije i Nezavisnog udruženja Srbije. Glavni problem srpskih novinara na Kosovu i Metohiji već sedmu godinu jeste nemogućnost slobodnom pristupu informacijama jer su mnoge institucije za nas udaljenje, rekao je za KIM radio koordinator udruženja novinara na Centralnom Kosovu Žarko Joksimović. On kaže da među mladim kadrovima ima dosta potencijala ali da se ipak na polju edukacije nije mnogo postiglo. Glavni krivac za to je, kako je rekao, beogradski ogranak Udruženja novinara Srbije odakle stižu velika obećanja koja se ne sprovode u delo. «Imali smo sami nekoliko ideja, tražili od njih podršku u tom smislu, pre svega edukativnom međutim, do dana današnjeg mi ovde nismo ni konstituisali udruženje u onom pravom smislu, dakle nije održana osnivačka skupština iako smo registrovali to udruženje kod UNMIK-a. On kaže da iako smo daleko od evropske demokratičnosti ipak na ovim prostorima postoje stvari u kojima se možemo meriti sa evropskim novinarstvom. «Nažalost postoje mnoge lokalne radio stanice koje se ne mogu pohvaliti naročitim novinarskim potencijalom ali globalno ovde postoji veliki potencijal koji se može nositi sa evropskim novinarstvom», rekao je Joksimović. Joksimović ističe da se većina ljudi naročito političara nije odrekla komunistickih manira misleći da će tako, ako se dokopaju vlasti, moći da utiču na rad medija. «Na svu sreću postoje mediji koji su teško ali uspešno uspeli da pobede utacaj politike i političara. KIM radio i Glas Juga su primer za tako nešto. U radu ovih medija ne može se govoriti o uticaju bilo koje od aktuelnih poltika i političara», rekao je na kraju Žarko Joksimović. Glavni i odgovorni urednika radija Kosovska Mitrovica Časlav Milisavljević koji je i član upravnog odbora UNS-a ubrojao je novinarstvo na Kosovu u jednu od najtežih profesija. «Svi srpski novinari na Kosovu rade u veoma teškim uslovima, socijalno su nesigurni i neznaju kakva im je budućnost u ovoj profesiji», kazao je KIM radiju Milisavljević. Inače na današnjoj sednici Upravnog odbora Udruženja novinara Srbije održanoj u Beogradu povodom godišnjice Udruženja nagrada za životno delo pripala je novinaru Nebojši Jankoviću koji od 1997 godine radi i živi u Kanadi.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017