Vesti

Na Kosovu formirano društvo Bugara-Muhamedana

Na Kosovu i Metohiji osnovana je Bugarska nacionalna zajednica koja je registrovana kod UNMIK-a, a njeni pripadnici su građani Sredačke Župe i Gore na Šar planini. Zećir Zurapi, opštinski Koordinator u Dragašu kaže da su pre dva meseca građani Gore počeli da podnose zahteve za dobijanje bugarskog državljanstva. ''Osnovni motiv Goranaca za ovaj postupak je nesmetano kretanje po zemljama zapadne Evrope. Ljudi koji su zainteresovani za dobijanje bugarskog državljanstva dobijaju uverenje od Građanske inicijative Gore (partija goranske zajednice koja je zastupljena u Parlamentu Kosova) i sa potvrdom da je Goranac odlaze u Sofiju gde podnose zahtev za izdavanje bugarskog pasoša. Nakon toga oni čekaju četiri do šest meseci i na kraju dobiju bigarski pasoš. Broj onih koji su dobili pasoše je oko 200'', kaže Zećir Zarupi. Šef Bugarske kancelarije u Prištini Nikolaj Kolev danas je u intervjuu KIM radiju rekao da je u više navrata razgovarao sa predstavnicima Građanske inicijative Gora ali nikada o njihovom dobijanju bugarskog državljanstva. ''Pitanje bugarskog državljanstva regulisano je zakonom'', rekao je Kolev. Zurapi kaže je u više navrata skrenuo pažnju predsedniku Građanske inicijative Gora Rustemu Ibišiju da će Goranci dobijanjem bugarskog izgubiti državljansvo matične države Srbije i Crne Gore. Opštinski Koordinator u Dragašu, međutim, ističe da Goranci nisu jedini koji potražuju Bugarsko državljanstvo. ”Postoji veliki broj Muslimana iz Sredačke župe koji su takođe podneli zahteve i po mojim saznanjima oni su formirali takozvano Kulturno prosvetno društvo islamiziranih Bugara na Kosovu, '' rekao je Zurapi. Nikolaj Kolev kaže da u poslednje vreme naglo raste autoritet Bugarske i zbog toga raste i interesovanje za dobijanje bugarskog državljanstva. ''U Sredačkoj Župi formirano je Kulturno prosvetno društvo - Bugari-Muhamedani, Bugarska u tome nije učestvovala i ona ima principijelan stav po pitanju Kosova i Metohije a to je pronalaženje trajnog rešenja između Beograda i Prištine koje će uticati na stabilnost čitavog, regiona'', istakao je Kolev.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018