Vesti

SNV -Uvođenje novog provajdera u elektroenergetski sistem Kosova

Više srpskih naselja na Kosovu i Metohiji je bez električne energije. Ova naselja pripadaju takozvanoj grupi C, koja se snadbeva električnom energijom po sistemu viška ili manjka iz druge dve grupe za koje je utvrđen sistem restrikcija. Povodom višednevnih nestašica struje u srpskim naseljima u Pokrajini Izvršni odbor Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije zatražio je od civilne misije Ujedinjenih nacija uvođenje drugog provajdera u elektro-energetski sistem. Kao glavni razlog za traženje drugog provajdera SNV navodi nesposobnost Kosovske elektro-energetske korporacije. Podpredsednik SNV-a centralnog Kosova i Metohije Rada Trajković kaže da Kosovska energetska korporacija vrši diskriminaciju po etničkom principu. “Moramo da razmišljamo na način da dobijemo drugog provajdera, obratili smo se civilnoj misiji UN i Koordinacionom centru da u razgovorima države i UNMIK-a dođe do nečega što bi rezultiralo dobijanjem prava na drugog provajdera i rešavanje ovog akutnog problema”, kazala je Trajkovićeva. Portparol Kosovske elektro-energetske korporacije Paljok Beriša kaže za KIM radio da civilna misija Ujedinjenih nacija nema veze sa elektro-energetskim sistemom. “Koji će provajder da bude ne zavisi od UNMIK-a, mi imamo regulator za električnu energiju, a to je nezavisna kancelarija i oni na osnovu Zakona odlučuju da li Kosovo može da ima i drugog operatora. Na kraju krajeva, i ako dođe do formiranja drugog operatora on bi morao da se susretne sa KEK-om i da koristi našu mrežu”, rekao je Paljok Beriša. Rada Trajković smatra da nalog za isključenje struje srpskim selima dolazi iz Vlade Kosova. ”Imamo informacije da je jedan od promotera ovog poslednjeg isključenja upravo predsednik Vlade Kosova u dogovoru sao određenim krugovoma iz UNMIK-a”, naglašava Rada Trajković. S druge strane, portparol KEK-a kaže da je kategorizacija za restrikciju električne energije vršena po sistemu naplate. On kaže da će ovakvo stanje biti sve dok se sa KEK-om ne potpišu Ugovore o plaćanju struje.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018