Vesti

Trojica Srba iz Gračanice pušteni iz pritvora

Braći Slobodanu i Milovanu Maksimoviću i njihovom ujaku Ljubiši Periću optuženima da su 1999. godine počinili ratni zločin u selu Slovinje kod Prištine omogućeno je da se od danas brane sa slobode, potvrdio je u izjavi za KIM radio advokat Ljubomir Pantović. Ukoliko optuženi ne budu poštovali uslove pod kojim su pušteni da se brane sa slobode Pantović kaže da postoji mogućnost da oni budu vraćeni u pritvor i da ovo rešenje bude suspendovano. “Oni moraju da se javljaju dva puta nedeljno policijskoj stanici u Gračanici, koja će da kontroliše njihovo prisustvo u mestu gde žive, nikako ni pod kojim uslovima ne mogu da idu u selo Slovinje kako bi izbegli eventualni kontakt sa svedocima, koji su već saslušani da ne bi na njih uticali i ometali istragu. Ne smeju imati nikakav kontakt sa medijima i naravno moraju da se odazovu na svaki poziv suda”, kazao je Pantović. On je rekao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije garantovalo da u slučaju pokušaja da izbegnu krivično gonjenje i da pobegnu na teritoriju uže Srbije odmah biti uhapšeni i vraćeni na Kosovo i predati pravosudnim organima. Kao garanciju da će se oni odazvati pozivu suda i da će ispoštovati sve uslove koji se od njih traže rodbina Ljubiše Perića i Slobodana Maksimovića skupila je i predala sudu po 4 hiljade evra, dodao je Pantović.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018