Vesti

UNMIK: Formiranjem dva ministarstva nije prekršena Rezolucija 1244

Portparol UNMIK-a Niradž Sing rekao je danas na redovnoj pres konferenciji u Prištini da će u naredna tri meseca, nakon uspostavljanja ministarstva pravosuđa i ministarstva bezbednosti UNMIK razmatrati proces prenosa nadležnosti i rada ovih ministarsta kako bi se obezbedila depolitizacija i stvorila klima koja će doprineti da ta ministarstva rade nepristrasno u korist svih zajednica na Kosovu. Sing je mišljenja da se formiranjem dva nova ministarstva ni u kom obliku nije prekršila Rezolucija 1244. jer će šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen zadržati ovlašćenja koja se odnose na suverenitet Kosova i Metohije. Na pres konferenciji u Prištini danas je sapšteno da su završeni radovi na zaštitnoj rekonstrukciji na 30 pravoslavnih manastira na Kosovu i Metohiji koji su uništeni tokom prošlogodišnjih martovskih nereda. Portparol UNMIK-a Niradž Sing najavio je za sledeću godinu nastavak radova kao deo dugoročnog rekonstrukcionog programa. Organizovana je obnova zidnog slikarstva u čemu poseban doprinos daju predstavnici ministarstva omladine i sporta Kosova i Metohije, SPC i Zavod za zaštitu kulturnih spomenika iz Prištine iz Beograda.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018