Vesti

Slava manastira Devič

Episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Artemije služio je danas prazničnu liturgiju u manastiru Devič povodom ktitorske slave Svetog Joanikija Devičkog. Vladika Artemije je prisutnim vernicima u besedi rekao da je manastir Devič tokom istorije odolevao raznim napadima uz pomoć Svetog Joanikija Devičkog i silom Božijom iznova vaskrsavao. “Danas smo svi objedinjeni i ujedinjeni jednim mislima, jednom molitvom i jednom molitvenom željom da ova svetinja ovde još stotinama godina bude mesto sabiranja našega naroda. Neka bi Sveti Joanikije uslišio naše molitvene želje i izmolio u Gospoda milost svima nama koji smo ovde sabrani, celome našem narodu koji je sa Kosova i Metohije prognan da se ponovo vrati na svoja ognjišta”, kazao je vladika Artemije. Liturgiji je prisustvovalo oko 400 vernika iz svih delova Srbije i Crne Gore. Manastir Devič koji se nalazi na oko pet kilometara od Srbice opljačkan je i oskrnavljen juna 1999. godine, a potom spaljen tokom prošlogodišnjih martovskih nemira. U manastiru sada živi sedam monahinja, u potpuno albanskom okruženju.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018